facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Atlı Oyunlar 15: İsindi
M. Tekin KOÇKAR
2 Dakika Okuma Süresi
+ -

Atlı Oyunlar 15: İsindi

Gürcistan’a 12. yüzyılda Altın Çağı’nı yaşatan Kraliçe Tamara döneminden beri bilinen ve mızraklarla oynanan Gürcü binicilik oyunudur. Türkiye’de oynanan Cirit oyununa benzer. İsindi, oyunda mızrak yerine kullanılan sopanın adıdır. İki takım arasında oynanır. Takımlardaki oyuncu sayısı oynanacak alanın büyüklüğüne göre tespit edilebilir.

isindi gruzin2

Oyun iki devrelidir. Yumuşak toprak ya da çim bir zemin üzerinde oynanır. Oyun sırasında çok sık görülen attan düşme kazaları için yumuşak zemin önemlidir. Oyun alanı 100 – 150 m. uzunluğunda 40 – 50 m. eninde bir alanda oynanır. Oyun alanının başlarında her iki takım için ayrılmış olan 15 m.’lik bir ceza alanı bulunur. Oyuncular bu ceza alanına girmeden karşı takım oyuncularını ellerinde bulunan sopaları atarak vurmaya çalışırlar. 

isindi gruzin3

Gürcistan İsindi oyunu, Ulusal Atlı Sporlar Olimpiyatları – Moskova 1980 [1]


İsindi, hafif yaralanmaların da olabildiği çok sert bir oyundur. Her binicinin elinde 150 cm. uzunluğunda, ucunda kauçuk bir koruma bulunan sopa (isindi) bulunur. Oyun hakemin başlama işaretiyle başlar. İşaretle birlikte takımların birisinden ilk oyuncuyu davet eder. Oyuncunun adı Çağırıcı’dır. Çağırıcı karşı takımdan ilk oyuncu ile oyuna başlar.

İsindi müsabaka takımları, Tiflis, 1976

Kendi ceza alanından geçerek çağırdığı oyuncuyu, dörtnala sürdüğü atının üzerinden bütün gücüyle fırlattığı İsindi ile vurmaya çalışır. Vurulan oyuncu oyun dışı kalır. Çağırıcı karşı tarafın ceza alanında bulunan bayrak dikili direğin etrafından dolaşarak kendi alanına doğru dörtnala at sürer. Kendi ceza alanına vurulmadan ulaştığında kazanmış olur. Her oyuncu İsindi’yi her devrede yalnızca bir kere kullanma hakkına sahiptir [2].




[1]http://konevodstvo.su

[2]http://www.horsecity.ru