facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Oldenburg Atı (Almanya)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Oldenburg Atı (Almanya)

Oldenburg atları Almanya’nın kuzey bölgesinde yetiştirilmektedir. Bu bölgede eski Oldenburg Krallığı bulunmaktaydı. Oldenburg atı Avrupa’nın en eski ılıkkanlı ırklarından birisidir. Oldenburg atlarının gelişimi 17. yüzyılda Herzog Anton Günther Von Oldenburg (1603-1667)’un çalışmaları sayesinde olmuştur [1].

http://www.horsemagazine.com/thm/wp-content/uploads/2014/11/OldenburgLicensing.jpg

Fotoğraf 1: Oldenburg aygırı, 1870

Friesian  türü kısraklar ile İspanya ve İtalya’dan getirilen seçkin aygırlar kullanılarak yeni bir cins ortaya çıkmıştır. 1960’lı yılların başlarında Alman Oldenburg yetiştirme birliği modern bir binek atı cinsi üretme kararı almış ve detaylı bir çiftleştirme programı uygulamıştır. Temel amaç spor atı yetiştirmek olmuştur. Yeni yetiştirme programının ilk aşamasında Oldenburg kısrakları en iyi Avrupa Thoroughbred aygırları ile çiftleştirilerek cinsin rafineliği sağlanmıştır. Bu çiftleşmeden oluşan kısraklar Avrupa’nın en iyi binek atları olan Anglo-Norman, Trakehner ve Anglo-Arab’lar ile Hanoverian, Holsteiner, Westphalian ve Hollanda aygırları ile çiftleştirilmiştir.

Supremat_2013_Stallion_Book (oldenburghorse

Fotoğraf 1: Oldenburg Atı "Supremat”

Bu üretimin sonucu oluşan Oldenburg’lar dünyanın en modern, başarılı spor atlarındandır. Günümüzün atlarından Weihaiwej (1984 doğumlu, binicisi Franke Sloothak), Lady Weingard (2001 doğumlu, binicisi Marcus  Beerbaum), Bonfire (1983 doğumlu, binicisi Anky van Grunsven) Oldenburg spor atlarının başarısını en üst düzeye taşımışlardır. 

Oldenburg atlarını yetiştirmenin amacı asil, dinamik, elastik hareketleri olan ve karakter olarak çok amaçlı biniş (dressage, engel atlama, konkur komple, avcılık sınıfları) için uygun bir ırk oluşturmaktı. Aynı şekilde tüm dünyada spor atı yetiştiriciliğinin ortak hedefi de budur.

Oldenburg atının başı büyük ve asil, boynu uzundur. İyi bir baş-boyun (Rollkur) bağlantısı vardır. Omuzları uzun ve doğru bir açı ile iyi bir pozisyondadır. Eyeri ve biniciyi doğru pozisyonda tutabilmek için cidagonun iyi gelişmiş ve yeterince   uzun olması gereklidir. Oldenburg atlarının cidagosu ortalama 162–173cm.dir. Güçlü bir sırt yapısı vardır. Bacakların iyi bir kas yapısı, gelişmiş eklemleri, iyi yapılanmış tırnak ve kemikleri bulunmaktadır. İyi bir Oldenburg atında ön bacaklar önden ve yandan bakıldığında düz olmalıdır. Aynı zamanda arka bacaklar da arkadan bakıldığında düz olmalıdır.  At kendini rahatlıkla taşımalı ve sağrısı ile arka dirseklerinden destek almalıdır. Oldenburg atının esnek ve enerjik ileri hareketleri, uzun fuleleri, kavisli ve yaylanan bir sırtı bulunmalıdır [2]. 

https://img.equinenow.com/slir/w1200/equine/data/photos/1200285/1522420871/small-strip-left-foreleg-pastern-with-spots-on-coronet-horse.jpg

Fotoğraf 2: Oldenburg Atı “KissMeeToo”


KAYNAKLAR

http://oldenburghorse.net/front_content.php?idcat=141&idart=536&changelang

http://www.horsemagazine.com/thm/2014/12/the-oldenburger/


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.horsemagazine.com/thm/2014/12/the-oldenburger/

2. http://www.fredadamsphoto.blogspot.com

3. https://www.equinenow.com/oldenburg.htm


[1] http://bib.ge

[2]  http://en.wikipedia.org