facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Cavalcata – At Festivalleri (İtalya)
M. Tekin KOÇKAR
4 Dakika Okuma Süresi
+ -

Cavalcata – At Festivalleri (İtalya)

“Cavalcata” İtalya’da binlerce yıldır yılın belli günlerinde düzenlenen dinsel kökenleri de olan geleneksel festivallerdir. Bu festivallerde halk geleneksel yiyeceklerini hazırlarlar, en güzel geleneksel giysilerini giyer ve kasaba ya da şehirlerin meydanlarında toplanarak geçiş törenine katılırlar. Bu törenlerde kimi kasaba ve şehirlerde mutlaka atlı geçiş yapılır, at yarışları düzenlenir. 

Sassari_Cavalcata7

Cavalcata’ların en ünlüsü İtalya’nın Sardunya Adasında Sassari kentinde düzenlen atlı halk festivalidir. 1899 yılında Kral I. Umberto ve Kraliçe Margharita için düzenlenen karşılama töreninde yapılan resmigeçit bu tarihten sonra geleneksel bir festival halini aldı. Bu törenlerde tüm Sardunya halkı, 70’ten fazla köy bu törene geleneksel giysileriyle, atlarıyla, dans ve müzikleriyle katılırlar.

İlk düzenlendiği tarihlerde Sardo-Piedmont Krallığı’nın ihtişamını yansıtmak amacıyla yapılan etkinliklere son yıllarda eklenen yeni düzenlemeler turistlerin de ilgisini çekmeye başlamıştır. 

4635664845_beab3599a5_z

Mayıs ayının üçüncü Pazar günü tüm Sardunya halkı sabah saatlerinde en güzel geleneksel giysilerini giyerek şehrin sokaklarında ve büyük meydanında geçide katılırlar. Çeşitli eğlenceler düzenlenir, geleneksel dans grupları, müzik grupları gösteriler yaparlar. Bu geçiş töreninde Sardunya’nın her tarafından gelen biniciler de geleneksel giysileri ile atlı geçiş yaparlar. Öğleden sonra da yarışmalara katılırlar. 

Daha önceleri şehir sokaklarında yapılan at yarışları şehirde yarattığı ölümcül tehlikeler nedeniyle artık şehrin hipodromunda yapılmaktadır. Bu yarışlarda Sardunya’lılar atlarının gücünü, binicilik becerilerini ve cesaretlerini sergilerler. Akşam üzeri ise tüm ada halkı şehrin meydanında toplanarak geleneksel dansları ve şarkıları ile eğlenirler.

Bir başka Cavalcata’da da Slovenya sınırı yakınlarındaki Alta Badia kasabasında Aziz Leonardo (San Leonardo) onuruna düzenlenen bir at festivalinde bölge halkı bir araya gelirler. Aziz Leonardo tüm orta Avrupa’da bilinen bir azizdir. Elinde zincir, çoban asası ve kitapla tasvir edilir. Köylülerin, mahkûmların, kölelerin, marangozların ve demircilerin koruyucusudur. Orta Avrupa’da 600’den fazla kilise tarafından benimsenmiştir.

Alta Badia’da her yıl Kasım ayının ilk hafta sonunda kasabanın tepesinde yapımı 1778 yılında tamamlanan kiliseye bölgedeki en güzel Haflinger atlar, süslü arabalara koşularak, uzun bir kortejle yürüyüş düzenlenir. Yürüyüşe katılanlar en güzel yerel tören kıyafetlerini giyerek katılırlar.

Yürüyüş saat 10.30’da başlar. Süslü bir arabaya koşulan atların taşıdığı Aziz Leonardo heykeli kortejle birlikte kiliseye doğru taşınır. Havanın durumuna göre kar yağmışsa kızaklı arabalar koşulur. Bölge halkı kilise çıkışında hazırladıkları geleneksel yiyeceklerini yiyerek at binerler, çeşitli oyunlar oynayarak eğlenirler.

Bir başka festival ise I Candelieri festivali. Her yıl 14 Ağustos’ta düzenlenen bu festival tüm Sardunya’da ve tüm İtalya’da çok coşkulu bir biçimde kutlanıyor.

Festivalin halk arasındaki söylentisi ise şöyle: Orta Çağ’da Sassari şehrinin kontrolü Pisalıların elindedir. Pisalılar Meryem Ana’nın göğe çıkışını kutlamak amacıyla 15 Ağustos tarihinde 3 metre yüksekliğinde  şamdanlar yapıp süsleyerek sergilerler. Bu gelenek hala Pisa’da ve bulunduğu Toskana Bölgesi’nde hala sürdürülüyor. Sassari’de ise bu gelenek bir süre sonra değişmeye başlar. Kutlama, Meryem’in göğe çıkışı için değil, Meryem’in Sardinya Adası’nı “vebadan koruduğu” için yapılmaya başlar. Tarih ise 15 Ağustos’tan 14 Ağustos’a çekilerek değişikliğe uğrar[1].

Cavalcata festivalleri İtalya’nın birçok bölgesinde bulunan kasabalarda her yıl düzenli olarak yapılmaktadır[2]. 


[1] https://www.themagger.com/italyanin-asi-cocugu-sardinya-cavalcatasarda-icandelieri-festivali-vol-2/

[2]http://www.cavalcatasarda.it