facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Binicilik Okulları 6: Nevzorov Binicilik Okulu, Rusya
M. Tekin KOÇKAR
6 Dakika Okuma Süresi
+ -

Binicilik Okulları 6: Nevzorov Binicilik Okulu, Rusya

1958 yılında Leningrad (Sankt Peterburg)’da doğan Aleksandr Nevzorov günümüz at ve binicilik sanatının önemli ekollerinden birisinin yaratıcısıdır. Nevzorov, Sankt Peterburg’da Fransız Lisesi’ni bitirdikten sonra Edebiyat Üniversitesi’ne girdi. Üniversite yıllarından başlayarak birçok meslek değiştirdi. Kısa sürelerle manastırda, Kilise korosunda bas şarkıcı, müze bekçiliği, hamallık, edebiyat sekreterliği gibi işlerde çalıştı. Filmlerde binici dublörlük yaptı, gazete ve televizyon muhabirliği, film senaristliği yaptı.

Muhabir ve asker olarak Yugoslavya, Karabağ, Baltık, Irak ve Çeçenistan’da görev yaptı. Çeçen savaşı ile ilgili “Cehennem – Ад (Ad)” adlı bir belgesel ile “Araf – Чистилище (Çistilişçe)” adlı uzun metrajlı bir film çekti.

200809lt10

Aleksandr Nevzorov ve atı “Lipisina” Film çekiminde

Katıldığı savaşlarda iki kez yaralanan Nevzorov, birçok siyasi platformda yer aldı. Teröristler tarafından rehin alınan insanların yerine geçerek birçok insanın serbest bırakılmasını sağladı. Bu girişimleri nedeniyle birçok onur madalyası aldı.

Atçılık ile ilgili yaptığı çalışmalar dışında, Leningrad 5. kanalında yayınlanan ve şu ana kadar dünyadaki en yüksek reytingi alarak Guinness Rekoru kırmasını sağlayan “600 Saniye - 600 секунд” adlı programı çekti. 

Çok iyi derecede Fransızca, Latince ve Lakota dili konuşabilen Nevzorov, siyasi yaşamında 4 dönem Rusya Federasyonu, Duma Milletvekili seçilmiş, 2007 yılındaki seçimlere katılmayarak siyasi çalışmalarını bağımsız olarak sürdürmeye karar vermiştir.

Çok iyi bir siyasi kariyeri, iyi bir edebiyatçı ve sinemacı olan Nevzorov’un yaşamında en önemli yeri atları almaktadır.

Gençliğinde çeşitli filmlerde yaptığı atlı dublörlük çalışmalarından ve değişik atlı sporlarla ilgilenmesiyle başlayan süreç Nevzorov’un kendi öğretisini yarattığı “Nevzorov Haute Ecole” çalışmalarının ortaya çıkmasına ve Nevzorov Okulu’nun kurulmasına kadar gelmiştir.

Sankt Peterburg’da çok iyi bir at fotoğrafı sanatçısı olan, en büyük yardımcısı eşi Lidia ve oğlu Aleksandr ile birlikte yaşamaktadır. Buradaki ahırında kendi özel eğitim metodlarını uygulayarak eğittiği Lipisina, Perst, Tashunko ve Kaogi İç-İçaga adında 4 adet atı vardır. 

sbor_4

Aleksandr Nevzorov ve Atı “Tashunko”

“Haute Ecole” terimi Fransızca bir sözcüktür ve Yüksek Okul anlamına gelir. 17.yüzyılda gelişmiş ve geleneksel olarak yerleşmiş binicilik okullarının adıdır. Bu okul açıldığında iki farklı düşünce sistemi ile gelişme göstermiştir.

İlk sistemin kuramcısı Solomon de la Broue’dir. Broue atların eğitimi için birçok dizgin ağızlığı ve kantarma geliştirmiş, atların eğitiminde sıkı bir ceza ve disiplin uygulaması önermiştir.

İkincisi ise Antoine de Pluvinel kuramıdır.”Büyük Usta - Prior Preceptor” olarak anılan Pluvinel, atın psikolojisini anlama, ona insancıl bir biçimde davranma temeline dayalı bir eğitimden yanadır (Nevzorov, 2008).

Nevzorov kendi yaklaşımını Pluvinel’den esinlenerek tasarladığını belirtmektedir. “Nevzorov Haute Ecol”de atın fiziksel ve düşünsel yeteneklerini geliştirerek, atla diyalog kurarak disiplin sağlamaya dayalı bir eğitim sistemi kurmuştur.

200809lt04

Aleksandr Nevzorov ve atı “Kaogi İç İçaga” okuma eğitiminde

Atla çalışmak için at anatomisi, Hippoloji, Biyoloji, insan ve at arasındaki ilişkiler, binicilik sanatları, tarih ve kültür alanlarında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Nevzorov Haute Ecole sisteminde atın sağlıklı olması, atın güvenini kazanma, atın hissiyatını ve yeteneklerinin sınırlarını bilmek, ata kaliteli bir biçimde bakmak, atla iyi zaman geçirmek ve Haute Ecol sistemine güvenmek en önemli koşuldur.

Nevzorov Haute Ecol kuramına göre, at dizgin takılarak binmek için yaratılmamıştır. Atın kırılgan bir sağlık yapısı vardır. Sağlıklı at, sağlıklı iletişim demektir. At cezalandırılmamalıdır. Atın adına konuşulmamalıdır.

Okulun geleneklerinden birisi de gizlilik ilkesidir. Gizlilik ilkesi okulda atların bakımı, veteriner hizmetleri, eğitim metodları, sistemleri ve tüm hizmetler için geçerlidir. Okulun hizmetlerinden yararlanmak için Nevzorov Haute Ecol üyesi olmak gereklidir.

Aleksandr Nevzorov’un at ile ilgili filmografisi: Cehennem – Ад (1996), Araf – Чистилище (1997), At Ansiklopedisi, 10 Bölüm - Лошадиная Энциклопедия (2004), At Ansiklopedisi, 2 Bölüm - Лошадиная Энциклопедия (2005), Nevzorov Haute Ecole Metod ve Prensipleri - Методика Nevzorov Haute Ecole: основные принципы (2006), Başlangıçtan Günümüze At’ın Gerçek Hikayesi - Правдивая история лошади от начала времен до современности (2008), Atın Yükselişi ve Çarmıha Gerilişi - Лошадь Распятая и Воскресшая (2008), Atın Okuma Eğitimi - Lectio Equaria Palaestra (2010).

Aleksandr Nevzorov’un yayınları: Gurur Bölgesi - Поле чести (1995), At Ansiklopedisi - Лошадиная Энциклопедия (2005), Binicilik Okulu Üzerine Bir İnceleme - Трактат о Школьной посадке (2008), Atlı Sporlar: Ustalık Sırları - Конский спорт: секреты мастерства (2008), Binicilik Sanatlarının Kralı Antoine de Pluvinel’in Talimatlarının Çevirisi ve Aleksandr Nevzorov’un Yorumu -  Наставление Королю в искусстве верховой езды, написанное мессиром Антуаном де Плювинелем, в переводе и с постраничными комментариями Александра Невзорова (2008), Favoriler - Избранное (2009) [1].

lidia

Aleksandr Nevzorov’un eşi Lidia Nevzorova ve atları “Perst”

Nevzorov'un "At Ansiklopedisi" kitap kapağı

Aleksandr NEVZOROV

AT ANSİKLOPEDİSİ BELGESEL FİLMLERİ

BÖLÜM 1

https://www.youtube.com/watch?v=cAmqCtq_OWo&t=177s

BÖLÜM 2

https://www.youtube.com/watch?v=I4rHvEreqjI&t=8s



[1] http://www.hauteecole.ru