facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Gelderland Atı (Hollanda)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Gelderland Atı (Hollanda)

Gelderlander adıyla da anılan at Hollanda’nın Gelderland şehri ve bölgesinde yetiştirilen önemli bir yük çekme atıydı. Hollanda Sıcakkanlı atının oluşturulmasında Groningen atı ile birlikte önemli pay sahibidir. 20. yüzyılın ortalarına kadar araba koşum atı ve çiftlik atı olarak yetiştirilen Gelderlander’in bu tarihlerden itibaren popülaritesi çok azaldı. Atın ırk temeli ve aygır kayıtlarının tamamı 1969 yılından itibaren Groningen atı ile birlikte Hollanda Kraliyet Sıcakkanlı Aygır Kitabı (Royal Warmblood Horse Studbook of the Netherlands - KWPN)’na kayıtlıdır. 

 

Fotoğraf 1: Gelderland Atları araba koşumunda

Gelderlander atlarının ilk oluşumunda Andalusian, Napolitan, Norman, Norfolk Roadster ve Holstein atlarının kanları bulunmaktadır. 19. yüzyılda ise East Friesian, Oldenburg, Hackney ve Thoroughbred kanları ile yeni bir iyileştirme yapıldı. Böylelikle binek ve spor atı olarak da kullanılmaya başlandı.

At’ın piyasada talebini arttırmak amacıyla yapılan çalışmalar son yıllarda sonuç vermiş ve Gelderlander iyi bir koşum, yüksek atlama ve spor atı olarak kullanılmaya başlamıştır. Atletik yetenekleri yüksektir. Hackney atları ile karışımı nedeniyle süratli yürüyüşte adımlarını yüksek atması nedeniyle Kombine sürüş ve diğer araba koşum yarışlarında tercih edilmektedir.

Gelderlander atının donları genellikle yağız,  kestane, kır, doru ve alaca renkli (tobiano)’dir. Baş ve ayaklarındaki tüm nişaneler kabul edilebilir. Baş yapısında kemerli burun, düz bir yüz hattı ile küçük burun delikleri bulunur. Boynu uzun ve kaslıdır. Tam ve derin göğsü, eğik ve geniş bir sağrısı ve uzun bir sırtı vardır. Omuzları eğimli ve kaslıdır. Bacakları kaslı, uzun ve güçlüdür. Toynakları vücuduna oranla geniş ve serttir. Cidago yükseklikleri ise ortalama 155 – 160cm’dir.

Gelderlander atı çok yönlü bir at olması nedeniyle aile dostu olarak tanınır. Araba koşumu (Harness), Eventing, Dressage ve Hacking gibi birçok alanda kullanılabilir. İyi huylu, uysal ve enerjiktir. Sezgileri güçlüdür, isteklidir ve çabuk eğitilebilir. Aile dostu olarak anılır.

 

Fotoğraf 2: Gelderlander atları padokta

Ömrü diğer at ırklarına oranla uzundur. 35 yıl kadar yaşarlar ve 30 yaşlarına kadar spor atı olarak kullanılabilirler.

1972 ylında Hollanda Engel Atlama (Show Jumping) şampiyonasında Gondelier adlı Gelderlander atı 220cm. atlayarak bir rekora imza attı. Yine bir Gelderlander atı olan Vosmaer 20 yaşında Pan-American Oyunları Dressage Şampiyonu oldu  .

 

Fotoğraf 3: Alaca Gelderlander atları Kombine sürüş yarışında

 

Fotoğraf 4: Gelderland Koşum Atları


KAYNAKLAR

http://www.equine-world.co.uk/about_horses/gelderlander_horse.asp

http://www.theequinest.com/breeds/gelderland/

http://www.equestrianandhorse.com/breeds/gelderland.html


FOTOĞRAFLAR

1.    http://www.flickr.com

2.    http://www.horseshorseshorses.blogspot.com

3.    http://www.picstopin.com

4.    http://www.kohuku.ru