facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Binicilik >
  3. Özkan TEMURLENK - MAMŞİRATİ: Binicilikte Tavla Yönetimi
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Özkan TEMURLENK - MAMŞİRATİ: Binicilikte Tavla Yönetimi

Eğitim, temel olarak tavla yönetimiyle başlar. Böylece binicilerin atlara daha çok yaklaşmaları, ata arkadaş gibi cana yakın ve sevecen davranmaları sağlanmış olur. İyi binici yalnızca binicilik eğitimi verilerek olmaz. Binici adayına at ve ahır bakımı ile ata nasıl davranılacağının ve bakımının öğretilmesi gerekir. At, sakin, sevecen ve kararlı hareket eden binicisine itaat eder ve güvenir. Yarışmalarda bir birlerini tamamlayan iki canlının, iyi bir arkadaş ve sevgi dolu bir ilişki içerisinde olmalarıyla başarının yolu açılır. Başarı için ilk koşulun bedensel ve ruhsal yapısı sağlam bir at olduğu unutulmamalıdır. Fakat bu binici için de geçerlidir. Binicilik yüksek düzeyde kas gücü isteyen bir spor değildir. Sabırlı, teknik bir çalışma ve yoğunlaşma başarıyı sağlayacaktır. Usta binicilerde de her an hata olabileceğini unutmamalı ve hatalarının denetimini kendi düzeylerindeki binici veya eğitmenlere yaptırarak, bu hataların giderilmesi yolunda çalışmalıdırlar.

Binicilik, gerekli önlemler alınmazsa, binici açısından üzücü sonuçlar doğurabilecek bir spor dalıdır. Binici oluşabilecek olumsuz durumlara karşı gerekli donanıma sahip olmalıdır. Özellikle başa koruyucu kask takmak, her binişte vazgeçilmemesi gereken bir alışkanlığa dönüştürülmelidir. Bedene uygun çizme, pantolon ve benzeri donanımlar, biniş anında gereksiz yara bere oluşumunu engeller. Bu durum, doğaldır ki at için de aynı biçimde geçerlidir. Eğitimin en önemli kısmı, binicinin güvenini kazanmaktır. Buysa ancak binici eğitmesini seven ve deneyimli bir eğitici tarafından sağlanabilir. Eğiticinin binici üzerinde büyük etkisi olduğundan doğru bir şekilde eğitmek için uygun yapıya ve karaktere sahip olmalıdır. Özellikle çocuklar diğer binicileri izleyerek pek çok şeyi çabuk kaparlar. Güven sağlayan bir eğitmen çocukları her şeyi yapabileceklerine inandırabilir. Fakat eğitici bu güvenin ne kadar çabuk kaybolabileceğini de asla unutmamalı ve bu kozunu ona göre kullanmalıdır. İlk iş yeni öğrenen bir biniciye asla sorun çıkartacak veya onu kaçıracak bir at vermemektir. Bir kez güven kazandıktan sonra, özellikle çocuklar çok iyimserdir ve hatta bazıları doğabilecek kazaları bilmediklerinden, başlangıçta çok da cesur olurlar. Bununla beraber, bir eğitici değişik açılardan her öğrencinin yeteneklerini değerlendirmeli ve her öğrencisinden ne isteyebileceğini dikkatle düşünmelidir.