facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Yunanistan’da yetiştirilen diğer at Irkları
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Yunanistan’da yetiştirilen diğer at Irkları

Yunistan’da yetiştirilen diğer bazı at ırkları ise şunlardır:

Pindos pony:

Yunanistan’da Thessalonia Bölgesinde Pindos (Pindus) dağlarının eteklerinde yetiştirilen bir attır. Ortalama cidago yüksekliği 110 – 120cm. civarındadır. Genel olarak kır, demirkır, yağız ve doru donlarında olurlar.

Pindos Pony (Menegatos)

Fotoğraf 1: Pindos pony

Peneia pony:

Güney Yunanistan’da ve Mora yarımadasında yetiştirilen bir ponydir. Ortalama cidago yüksekliği 125 – 140cm. civarındadır. Demirkır, yağız ve doru renkte olurlar.

Peneia Pony (Menegatos)

Fotoğraf 2: Peneia pony

Creta pony:

Yunanistanın Creta (Girit) adasında yetiştirilen eski bir pony ırkıdır. Cidago yükseklikleri 125 – 140cm. civarındadır. İnce bir vücut yapısına sahiptirler ve Yunanistanın tırıs atları olarak bilinirler. Genel olarak tüm düz renklere sahiptirler.

Creata Pony (Menegatos)

Fotoğraf 3: Creta pony

Rodop pony:

Yunanistanın Trakya bölgesindeki Rodop dağlarında yetiştirilen dağ ponyleridir. Yerel olarak “Rodopi” olarak adlandırılır. En eski ırklardandır. Yuvarlak bir gövde yapısına sahiptirler. Cidago yükseklikleri 130 – 135cm. kadardır. Baş ve ayaklarında koyu renk hâkim olmakla birlikte genel olarak demirkır, al ve ahreç donlara sahiptirler.

Rodopi horses, Greece (greece

Fotoğraf 4: Rodop pony

Thessalian pony:

Yunanistanın en eski at ırklarından birisidir. Roma ve Antik Yunan ve Makedon süvarileri-nin bu atları kullandığı söylenir. Büyük İskender’in bindiği en güzel at olan Boukefalas’ın bir Thassalian atı olduğu söylenir. Cidago yükseklikleri ortalama olarak 135 – 145cm.dir. genel olarak tüm düz renklere sahiptirler.

Thesallian (Menegatos)

Fotoğraf 5: Thessalian pony

Zante Atı:

Yunanistanını Zante adasında yetiştirilen yeni bir ırktır. Henüz uluslararası tescili yapılma-makla birlikte 20. yüzyılın başlarında Anglo-Arab aygırlardan yararlanılarak üretilmiştir. Ana donları genellikle yağızdır. Yüksek bir attır. Cidagoları 145 – 155cm civarındadır. Atlı sporlarlarda kullanılmak üzere yetiştirilmektedir (Menegatos, 2010)

Greek_Horses - Zante (John Menegatos)

Fotoğraf 6: Zante Atı



KAYNAKLAR

HENDRICKS, Bonnie L. (1995) International Encyclopedia of Horse Breeds, University of Oklahoma Press, Norman.

MENEGATOS, John (2010). The Rare Horse and Pony Breeds of Greece, Agricultural University of Athens, Athens.


FOTOĞRAFLAR

1. John Menegatos

2. John Menegatos

3. John Menegatos

4. John Menegatos

5. John Menegatos

6. John Menegatos