facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Ban-Ei Atı (Japonya)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Ban-Ei Atı (Japonya)

Japonya’nın Hokkaido Adası’nda Ban-Ei Keiba adı verilen ve 19. yüzyılın sonlarından bu yana düzenlenen yarışlar için yetiştirilmiş bir attır. Yerli bazı Japon atları ile Percheron, Breton ve Belçika Draft atlarının melezlemeleri ile elde edilmiş güçlü bir yük çekme attır. “Sori” adı verilen koşum takımı, jokey ve üzerine 500kg.’lık veya 1 tonluk demir ağırlık bağlanmış olan bir çeşit kızak çekerek yapılan ve 200 metre mesafeli yarışlar için özel olarak yetiştirilmektedir. Yarışlar çamurlu ya da kumlu ve engebeli bir parkurda yapılır. Japonya’da II. Dünya Savaşı'ndan önceki yıllarda Hokkaido adasında yaşayan köylülerin ve çiftçilerin geleneksel festivallerinde atlarının gücünü denemek ve at ırkını korumak için düzenlenmesi ile başlayan bu yarışlar Iwamizawa, Kitami, Obihiro ve Asahikawa bölgelerindeki dört pistte yapılmaktaydı [1] (Hendricks, 1995).

Ban-ei Horse (post

Fotoğraf 1: Ban-ei atları

Ban Ei Horses (flickr

Fotoğraf 2: Ban Ei Keiba atı

Savaş sonunda ekonomik ve moral olarak çöküntü içinde olan Japon halkı büyük ölçüde radyoaktif serpintinin temizlenmesi ile uğraşmaktaydı. 

Geleneksel Ban Ei yarışlarının 1946 yından itibaren yeniden düzenlenmeye başlanması Japon halkı için bir eğlence ve ekonomik kazanç sağlama yolunu açtı. llk kuralları 1948 yılında yazılan bu tek atlı yarışlar, 1950’li yıllarda bahisli ve resmi bir yarış biçimine dönüştürülmüştür. Savaş sırasında bu yarışlarda kullanılan yerli atların hemen tamamen yok olması ile birlikte yeni at ihtiyacı doğmuştur. Bu yeni atlar güçlü, ağır yük çekmek için kullanılan büyük atlardır. Günümüzde Ban-Ei atları özel olarak Ban-Ei Keiba yarışları ve yük çekmek amacıyla yetiştirilmektedir. 

Ban Ei Horses (hokkaidolikers

Fotoğraf 3: Ban Ei At yarışı

Üç ayrı cinsi vardır; Percheron kökenli Ban-Ei, Breton kökenli Ban-Ei ve Belçika Draft kökenli Ban-Ei atları. Cidago yükseklikleri ise 140 – 165 cm arasında değişir. Yağız, kır, doru ve kestane doru renkler ana donlarıdır.

Ban-Ei atları yarış için yetiştirilmelerine rağmen oldukça sakin bir karaktere sahiptir. Çabuk öğrenirler ve soğukkanlıdırlar (Hendricks, 1995).


KAYNAKLAR

HENDRICKS, Bonnie L. (1995) International Encyclopedia of Horse Breeds, University of Oklahoma Press, Norman.

http://www.theequinest.com/breeds/ban-ei

http://ikidane-nippon.com/en/interest/banei-horse-racing


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.post.hokkaidolikers.com

2. http://www.flickr.com

3. http://www.hokkaidolikers.com

4. http://ikidane-nippon.com/en/interest/banei-horse-racing



[1]  http://www.theequinest.com