facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Ukrayna Binek Atı (Ukrayna)
M. Tekin KOÇKAR
5 Dakika Okuma Süresi
+ -

Ukrayna Binek Atı (Ukrayna)

İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesi ile birlikte Sovyetler Birliği döneminde üstün yetenekli, Olimpiyat seviyesinde yarışmalara katılabilecek nitelikte bir spor ve binek atı ihtiyacını karşılamak üzere 1945 yılında başlatılan çalışmalarla kısa sürede yeni bir at ırkı yetiştirilmiştir. Yapılan başarılı melezleme çalışmalarında kullanılan Modern Rus Binek atı (Orlov-Rostopçin), Trakehner, Hannoverian, Macar Nonius ve Furioso at ırklarının yanı sıra kısmen Arap kanı eklenerek oluşturulan yeni at ırkına Ukrayna Binek atı (Украинской верховой породы) adı verildi. Bu at ırklarının arasında yeni oluşturulan ata en büyük etkiyi Modern Rus Binek atı yapmıştır.

Украинская верховая лошадь (animalworld

Fotoğraf 1: Ukrayna Binek Atı

Melezlenen Rus atlarının arasında Bayançik, Barçuk, Boyazn, Strelets, Zurna ve Zagorodka gibi ünlü atların taylarının kanları bulunmaktadır. Özellikle Rusya’da Voronej bölgesindeki Hrenovskiy Harası’nda SSCB Devlet At Yetiştirme Komitesi sorumluluğunda, Batı Avrupa ve diğer spor atı yetiştiricisi ülkelerle rekabet edebilmek amacıyla yapılan çalışmalarla 1960’lı yıllardan itibaren iyi sonuçlar alınmıştır.

1983 yılında Hrenovskiy harasında bulunan bazı aygırlar Ukrayna’da Lugansk bölgesi, Derkul Nehri kıyısındaki Limarevskiy harasına aktarıldı. Yetiştirme programına bu harada da devam edilerek güçlü ve sağlıklı atlar yetiştirildi. 1990 yılında kurulan ve merkezi Harkov’da bulunan Ukrayna Zirai Bilimler Enstitüsü (Национальной академии аграрных наук Украины - UAAN), Prof. D. A. Volkov başkanlığındaki bir komisyonla 1992 yılında Ukrayna Binek Atı’nı ayrı bir ırk olarak tescil ettiler [1].

Tarihsel olarak bakıldığında Ukrayna Binek atını oluşmasında 1934 doğumlu yağız aygır Buket ve yağız kısrak Globus (Ojerelka – Balalayka) ile 1934 doğumlu kestane doru kısrak Bılinka (Obrazçik – Goduvalnits) ve Gvozdika gibi atların çok büyük katkısı vardır. Bespeçniy, Grohot, İnbar, Razbor, Berendey ve Horey gibi aygırlar ise 1983 yılına kadar olan melezleme çalışmalarında kullanılan Orlov-Rostopçin atlarından bazılarıdır.

1980 – 1989 yılları arasında Devlet haraları 3.000’den fazla at üretti. Üretilen atlar çeşitli spor kulüpleri, haralar ve at çiftliklerine satıldılar. 1975 – 2000 yılları arasında girdikleri yarışmalarda toplam 318 altın madalya kazandılar. Bunlardan 128 tanesi dressage, 96 tanesi engel atlama ve 74 tanesi de cross-country dalındadır. 1968 yılında yapılan Mexico Olimpiyatlarında İhor adlı Ukrayna Binek atıyla İvan Kizimov, dressage dalında altın madalya kazandı (Parfenov, 2002).

Son yıllarda yetiştirilen, yurt dışından özellikle Avrupa ülkelerinden artan bir taleple karşılaşan Ukrayna Binek atlarının pedigreelerinde bulunan önemli aygırlar ise şunlardır: Arşin, Bahus, Krohotnıy, Mehol, Kahar, Kabur, Grenada ve Aragva[2].

Украинкая верховая (konezavod

Fotoğraf 2: Al donlu Ukrayna Binek atı

Ukrayna Binek atlarının ortalama cidago yükseklikleri 162cm. civarındadır. Bazı haralarda pedigreelerindeki farklı ırklardan dolayı daha düşük cidagolu olanlara rastlanabilir. Ağırlıkları ortalama 450 – 500kg.’dır. Güçlü bir fiziğe sahiptir. Ortalama büyüklükte bir baş ve düz bir profile sahiptir. Boynu uzun ve eğimlidir. Göğsü derin ve geniştir. Uzun sırtı, yuvarlak ve güçlü bir sağrısı vardır. Güçlü, sağlam kemik yapısı ve uzun bacakları, uzun, güçlü tendonları vardır. Genel form yapısıyla Orlov atlarını andırmaktadır.

Çok enerjik, çalışmaya istekli, çabuk öğrenen bir karatere sahiptir. Ukrayn ada bulunan Kirovogradskoy bölgesindeki Aleksandrovskiy harasında, Harkov bölgesindeki Lozovska harasında, Voroşilovgrad bölgesindeki Derkul ve Dnyepropetrovsk haralarında yetiştirilmektedir. Başta Ukrayna olmak üzere doğu Avrupa ve Rusya Federasyonu’ndaki birçok binicilik kulübü Ukrayna Binek atını kullanmaktadır (Parfenov, 2002).



KAYNAKLAR

PARFENOV, Vadim Alekseyeviç (2002). Loşadi, İzdatelsvo Narodnoye Tvorçestvo, Moskva.

https://vseokone.ru/ukrainskaya-verxovaya-poroda-loshadej.html

http://status-studfarm.com/ukranian-warmblood/

http://grand-prix-kherson.com/info/url/ukrainskaja_verhovaja_poroda

https://ru.wikipedia.org/wiki/Украинская_верховая_лошадь


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.konezavod.com

2. http://www.inugami.diary.ru/VitalyOsovskiy

3. http://onfermer.ru/loshadi/ukrainskaya-verhovaya-poroda/



[1] http://animal.kharkov.ua

[2] http://konezavod.com