facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Atlı Gösteriler 12: İtalya’da Atlı Çobanlar (Buttero)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Atlı Gösteriler 12: İtalya’da Atlı Çobanlar (Buttero)

Eski Yunan’ca boútoros (Öküz Güden) sözcüğünden türemiş olan Buttero, İtalya’nın Toscana vadisinde bulunun Maremma bölgesindeki sığır çobanlarına verilen addır. 

Buttero (19. yüzyıl sonları)

Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan bölgedeki sığır çobanlığı geleneği, 20. yüzyılın başlarından itibaren kaybolmaya yüz tutmuş önemli geleneklerden birisiydi. 1992 yılında kurulan Maremma Binicilik Derneği -L’Associazione Cavalieri di Maremma sayesinde bölge halkının yeniden organize olmasıyla birlikte “Buttero” gelenekleri yeniden canlandırılmaya başlamıştır [1].

Buttero

Buttero

Daha sonra bölgede başka dernekler de kurulmuştur. Bu dernekler bünyesinde bir taraftan geleneksel biçimde sığır yetiştirilirken, diğer taraftan Buttero geleneklerinin sürdürülmesi amaçlanmaktadır.


Dernek üyelerinin kullandıkları atlar Maremma bölgesinde yetiştirilen ve bölgenin önemli tanıtım unsurlarından biri olan Maremmano atlarıdır. Maremmano atları oldukça dayanıklı, zeki, sakin ve soğukkanlı özellikleri ile Buttero’ların işlerini kolaylaştıran bir yapıya sahiptirler.

foto_4_3

Buttero gösterisi – Les Criniéres d’Or, Cheval Passion, Avignon (Fransa)

Buttero’lar her yıl çeşitli tören ve festivallerde bir araya gelmeye çalışırlar. Söz gelimi, Toscana Vadisi’ndeki Tarquinia, Tuscania, Marta, Valentano, Canale Monterano ve Montalto di Castro bölgelerinden gelen yüzlerce Buttero, her yıl 17 Ocak gününde hayvanların koruyucu azizi olarak bilinen Sant'Antonio için düzenlenen törenlerde toplanırlar. Bu törenlerde geleneksel giysilerini giyen halk Buttero’ların gösterilerini izler, geleneksel şarkılarını dinler, onlara dualar ederler.

Buttero gösterisi – Roma’da

Nisan ayında figliature denen törende yeni doğan buzağıların markalanması için ve spocciatura denen ve sığırları otlaklara götürme işi için bir araya gelirler. Bu sırada da geleneksel gösterilerini çobanlık ve binicilik yeteneklerini sergilerler. 1 Mayıs ile 15 Ağustos arasındaki dönemi otlaklarda sığırlarla geçiren Buttero’lar geriye kalan zamanlarında atlarının bakımı, eğitimi ve sığırların çiftliklerde bakımı işlerini yürütürler.

foto_6_5

Yıllık geleneksel işlerinin yanı sıra bu dernekler, üyeleri ile hazırladıkları çeşitli gösterilerle Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinde atçılık fuarlarına, festivallere ve özel gösterilere katılmaktadırlar.

Bu gösterilerde markalamak için buzağı yakalama, dörtnala sürülen atın üzerinde uzun ve çentikli çoban sopasıyla bir hedefi devirme, grup olarak yedekte taşıdıkları acemi atlarla düzenli sırada at sürmek gibi çeşitli unsurları kullanmaktadırlar.


foto_17_16

Fieracavalli – Tarquinia – İtalya

Buttero’ların katıldığı atlı gösterilerden birkaçı şöyle sıralanabilir; Les Criniéres d’Or – Cheval Passion – Avignon (Fransa), Equitana – Essen (Almanya), Salon du Cheval – Paris (Fransa), Incontro Mondiale a Cavallo – Szarvas (Macaristan), Fieracavalli - Tarquinia (İtalya), Fieracavalli - Verona (İtalya), La Nuit Des Creations – Equestria – Tarbes (Fransa), Feria de Bezièrs – Bezièrs (Fransa), Udine Cavalli (İtalya).




KAYNAKLAR

http://www.butteri-altamaremma.com/italiano/butteri.htm

https://it.wikipedia.org/wiki/Buttero

http://www.repubblica.it/viaggi/2009/10/01/news/maremma_terra_di_butteri_e_di_cavalli-117041541/?refresh_ce

https://www.toscanaovunquebella.it/it/grosseto/butteri-maremmani-uomini-mitici-e-leggendari

http://agriturismovaldinappo.blogspot.com.tr/2013/12/i-butteri-di-maremma.html

https://www.fattoriamaremmana.com/maremma-cavalli-amore-antico/

http://butterimaremmani.blogspot.com.tr/

https://www.deliciousitaly.com/tuscany-itineraries/butteri-of-the-maremma


[1]http://www.cavalieridimaremma.it