facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Landais Pony atı (Fransa)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Landais Pony atı (Fransa)

Landais Atları güney-batı Fransa’nın Landes Bölgesi ormanlarında bulunan pony ırkı bir attır. Çok eski bir at ırkıdır. Bölgede bulunan Lascaux mağaralarında resmedilen atlarla benzerlik taşımaktadır. Ancak zamanla bölgeye sık sık getirilen Arap atları kanıyla melezlendiği ve Arap kanının ağırlık kazandığı sanılmaktadır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında yapılan ırkı yeniden canlandırma çalışmalarında da yine Arap atı kanı kullanılmıştır.

76316825

Fotoğraf 1: Landais pony

Landais Atları iki temel cins biçimindedir. Adour Nehri boyunca uzanan çayırlık alanlarda Barthais cinsinin yaygın olduğu görülür. Orman içerisinde yer alan bölgelerde ise Ledon cinsi atlar bulunmaktadır. Bu iki cinsin gelişmesi son yıllarda farklı biçimler almaya başladığından bazı bilim insanlarınca iki farklı ırk olarak da adlandırılmaktadır. Her iki cins de Fransa’nın birçok bölgesindeki çiftliklerde kullanılmaya başlamışlardır [1]. Fransız Ulusal Landais Pony Derneği (Association Nationale du Poney Landais) tarafından 1981 yılından itibaren aygır kayıtları tutulmaya başlanmıştır. 

Landais pony özellikle çocuklar için mükemmel bir biniş ortağıdır. İyi bir arkadaş, iyi bir dostturlar. Olimpik disiplinlerde en çok kullanılan atlardan birisidir. Mükemmel sıçrama yeteneği, düzgün fiziği, kolay algılaması, dayanıklılığı ile çocuk biniciler için Landais pony’sini tercih etmelerine neden olmaktadır. Araba koşma, gezi, turistik binişler ve binicilik eğitiminde kullanılmaktadırlar. Ancak iyi eğitilmediğinde oldukça sıcakkanlı ve inatçı olabilmektedirler.

Fotoğraf 2: Landais pony

Landais Atlarının küçük bir başı, geniş alnı vardır. Düz bir boynu, eğimli omuzları vardır. Yele ve kuyruk tüyleri uzundur. Geniş ve kısa bir gövdesi ve eğimli bir sağrısı vardır. Görünüşü ve büyük siyah gözleriyle mini bir Arap atını andırmaktadır. Cidago yükseklikleri ortalama 120 – 135cm. arasındadır. Donlarında yağız, kestane ve doru renkleri hâkimdir (Leblond, 2006). 


KAYNAKLAR

LEBLOND, Yannick (2006). Plan De Sauvegarde Du Poney Landais, Ecole Nationale Veterinaire D’Alfort, La Faculte De Medecine De Creteil, These Pour le Doctorat Veterinaire, Paris.

http://www.energie-cheval.fr/en/menu-secondaire/la-filiere/chevaux-de-territoire/poney-landais/

http://www.theequinest.com/breeds/landais-pony/


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.poney40.fr

2. http://www.theequinest.com/images/landais-pony-1.jpg

3. https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Landais_Pony#/media/File:Poney_landais_ninja_pre.jpg



[1] http://en.wikipedia.org