facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Yili Atı (Çin)
M. Tekin KOÇKAR
2 Dakika Okuma Süresi
+ -

Yili Atı (Çin)

Çin’in kuzey batı bölgesindeki Yili-Kazakh Otonom Bölgesi ile Sincan-Uygur Bölgesinde yetiştirilen bir attır. 20. yüzyılın başlarında Yili-Kazakh Bölgesine göçmen gelen Kazakhların beraberlerinde getirdikleri Kazakh atları ile yerli Çin atlarının melezlenmesi sonucu elde edilmiştir. 1936 yılından itibaren de, Don, Orlov, Anglo-Don gibi bazı Rus atlarıyla ırkın güç ve dayanıklılığını arttırmak amacıyla melezlemeler yapılmıştır. Çince “Wusun” da denilen Yili atı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bölgede eti ve sütü için de yetiştirilen at, binicilik sporlarında, araba koşumunda ve Endurance (Atlı Dayanıklılık) yarışlarında mükemmel başarı göstermektedir. 

Yili Horse 1

Fotoğraf 1: Yili Horse

Oldukça yumuşak ve sakin bir karaktere sahip olan bu atlar oldukça uyumludur, çabuk öğrenirler. Baş küçük, boyun kısmı ince ve gövdesiyle uyumludur.

Derin bir göğsü ve uzun bir sırtı vardır. Sağrısı kısa ve güçlü, bacakları ince ancak sağlam görünüşlüdür. Tendonları bacak yapısına göre oldukça güçlüdür. Bu yapısıyla oldukça uzun mesafelerde hızla yol alabilir. Bir söylentiye göre Yili atı bir kilometrelik mesafeyi 1dk 54 sn’de katetmiştir. Genel olarak doru, kestane doru, yağız ve kır renklerde olurlar. Cidago yükseklikleri 145 – 148cm. civarındadır.

Yili (Xinjiang) Horse (flickr

Fotoğraf 2: Yili (Xinjiang - Sincan) atı


KAYNAKLAR

http://www.horsebreedspictures.com/yili-horse.asp

http://www.theequinest.com/breeds/yili

http://www.imh.org/exhibits/online/breeds-of-the-world/asia/yili


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.yili.horse-for-sale.us

2. http://www.flickr.com

3. http://www.flickr.com