facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Fransız Binek Pony (Fransa)
M. Tekin KOÇKAR
2 Dakika Okuma Süresi
+ -

Fransız Binek Pony (Fransa)

Le Poney Français de Selle adıyla anılan bu atlar Fransa’da özellikle çocukların Binicilik sporuna ilgilerini çekmek amacıyla geliştirilmiş bir spor atıdır. İngiliz ve Alman ponylerine çok benzemektedir. New Forest Pony, Arap, Connemara aygırları ile yerli Fransız ponyleri Merens, Bask ve Landais kısrakları melezlenerek elde edilen Fransız Binek Pony atı Batı Fransa, Mayenne, Normandy ve Brittany bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Çok uysal ve zeki olmaları nedeniyle tüm binicilik sporlarında (Dressage, Eventing, Show Jumping, Araba Sürüşü (Harness), Serbest Sürüş (Hacking), biniciliğe yeni başlayanlarda ve pony etkinliklerinde kullanılmaktadırlar. Bu nedenle Fransa’daki birçok binicilik okulunun tercih nedeni olmaktadır.

Fotoğraf 1: Fransız Binek Pony engel atlamada

Fransız Binek Pony’si için ilk Aygır Kitabı 1969 yılında kurulan Fransız Ulusal Binek Pony Atı Derneği (Assocation Nationale du Poney Français de Selle - ANPFS) yöneticisi Jean Lassoux tarafından 1972 yılında oluşturulmaya başlandı. 1991 yılına kadar kitaba aygır olarak kayıtları yapılan çeşitli ırklardaki (New Forest Pony, Arap, Connemara) atların kayıtları kesildi. Bu tarihten itibaren yeni oluşturulmuş olan Fransız Binek pony aygırları kayıt altına alınmaya başlandı.

Fransız Binek pony atları ortalama 125 – 148cm. cidago yüksekliğindedirler. Derin göğüs yapısı, güçlü omuzları, düz sırtı ve uzun yuvarlak sağrısı vardır. Toynakları sert, tendonları kaslı ve güçlüdür. Dengeli ve çok iyi bir adımlaması vardır. Tüm donlar mevcuttur [1].

luclaurannemu7

Fotoğraf 2: Fransız Binek Pony


KAYNAKLAR

http://www.haras-nationaux.fr/information/accueil-equipaedia/races-dequides/poneys/poney-francais-de-selle.html

http://www.poneys-france.fr/le-poney-francais-de-selle/


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.borderterriers.xooit.fr

2. http://dux0knkimndc1.cloudfront.net/images/annonces/l/407127_1521037886.jpg

3. http://www.haras-nationaux.fr/information/accueil-equipaedia/races-dequides/poneys/poney-francais-de-selle.html, Christophe Gaye



[1] http://www.anpfs.com