facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Zangersheide Atları (Z Horses) (Belçika)
M. Tekin KOÇKAR
4 Dakika Okuma Süresi
+ -

Zangersheide Atları (Z Horses) (Belçika)

Son on yılda dünya engel atlama sporu (Show Jumping) yarışmalarının en başarılı atlarından birisi olan Zangerscheide atları Belçika’nın Zangersheide harasında yetiştirilmektedir. Zangerscheide harası, Belçika’nın Lanaken kentindedir. Lanaken, Flaman Bölgesine bağlı Limburg ilinde bulunan bir belediyedir. Belediyenin nüfusu 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla 25,800'dür.

Zangerscheide Harasının sahibi, Léon Melchior, yetmişli yılların başında, bu harada engel atlama (Show jumping) atları yetiştirme işine girişir. 1992'de, bu atların ilk aygır kitabı (Studbook Zangersheide) yazılmaya başlar.

"Z" atları logosu

Zangersheide engel atlama atı yetiştiriciliğini magnus opus'a (şaheser iş) dönüştüren Léon Melchior'un edindiği bilgi birikimi ve girişimlerinin sonucu olarak modern ve gösterişli bir at ırkı ortaya çıktı.

Bir bilim insanının tutkusu, bir sanatçının hassasiyeti ve bir girişimcinin coşkusuyla, hara çalışanları "at endüstrisi kaptanı" adını verdikleri Léon Melchior tarafından yönetilen  “Z” atlarını zirveye taşıdılar.

"Z" atı Querido VG Z (Dominator Z - Chellano Z)

Zangersheide Harası’nın en büyük hazinelerden biri, kararlı ve etkili bir operasyon yaratacak şekilde pratik deneyimlerden elde edilen bilgi birikimidir. Harada hızlı ve güçlü bir engel atlama atı oluşturmak için yoğun bir çaba sarf edilmektedir. Hara yöneticileri bu konuda şu bilgileri vermektedir: “Ancak, değişimlerin birbirini art arda takip ettiği, beklenmedik bir şekilde ve her zaman farklı bir yönden ortaya çıktığı bir dünyada, yalnızca pratik deneyimlerden elde edilen bilgiyle asla başaramayacağımızı fark ettik. Engel atlama at yetiştiriciliği dünyasında ilerleme kaydetmek istediğimiz için at genetiğinde en iyi bilim insanlarını işe aldık ve onların yardımlarıyla son derece gelişmiş üreme teknikleri geliştirdik. Toplam konseptimiz araştırmaya ve öncülüğe, spor pazarlamasına ve programlanmış ıslaha dayanmaktadır. Felsefemiz spor için at üretmedir. AI, X-ışını muayenesi, embriyo nakli, endoskopik tohumlama gibi teknikler, şimdi günlük uygulama haline gelen uygulamalara eklenmiştir”.

Zangersheide'in artan başarısı büyük ölçüde, önemli olan şeylere düzenli olarak dikkat etme, sonuçları nesnel olarak değerlendirme, yetiştiricileri ve sporcuları dinleme ile doğru orantılıdır. Genelde, atlarda bulunan kalıtsal davranış bozukluğu (OCB) durumuna ilişkin araştırmalar gibi büyük çaplı sorunlarla ilgilenmeye çalışan hara, atlardaki sürpriz davranışları gidermeye yönelik geniş çaplı araştırmalar yapmaktadır. 

"Z" aygırı: Cicero Z (Carthago Z - Randel Z)

Zangersheide Harası, Z-atlarının kalitatif gelişimine yönelik çalışmaya ve yatırım yapmaya kararlılıkla devam etmektedir. Güzel, daha iyi, en iyi atların yetiştirilmesi ana hedef olarak belirlenmiştir. Spor ve çiftçiliği bir araya getiren “Z” atlarına artık tüm dünyada saygı duyulmaktadır. Engel atlama atı yetiştirme dünyasında, modern kurumsal kültürün oluşturulmasına yönelik büyük bir adım atılmıştır.

Zangersheide Harası, “Z” atlarını yetiştirmek isteyen yetiştiricilere de büyük destekler sağlamaktadır. 


https://studbook.zangersheide.com/nl/home