facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Hollanda Sıcakkanlı Atı (Dutch Warmblood - KWPN)
M. Tekin KOÇKAR
4 Dakika Okuma Süresi
+ -

Hollanda Sıcakkanlı Atı (Dutch Warmblood - KWPN)

Dutch Warmblood atları Hollanda’da “Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (Hollanda Kraliyet Sıcakkanlı Atları Kayıt Defteri – KWPN)” kayıtlı sıcakkanlı bir at ırkıdır. II. Dünya savaşı sonrası 1960’lı yıllarda başlayan bir yetiştirme programı ile geliştirilmiş en başarılı spor atlardan birisidir. II. Dünya Savaşı öncesinde Hollanda’da yetiştirilen iki önemli at ırkı bulunmaktaydı. Gelderland ve Groningen. Gelderland atı yüksek kaliteli bir tarım ve araba koşum atı idi.

Savaş sonrası teknolojik tarıma geçilmesiyle bu atlara ihtiyaç kalmaması ve at bakımının zorlaşması nedeniyle at kanlarında ihtiyaca uygun bazı değişiklikler yapıldı. Alman Trakehner, Hannover ve Holstein atlarının bazı aygırları Hollanda’ya ithal edilip kanlarından yararlanılarak yeni geliştirilen at, Hollanda Sıcakkanlısı (Dutch Warmblood) olarak anılmaya başlandı. Dutch Warmblood atları, atlı sporlarda oldukça başarılı sonuçlar aldı (KWPN Newsletter, 2007).

dutch-warmblood (khongthe

Fotoğraf 1: Dutch Warmblood – KWPN (Hollanda Sıcakkanlı Atı)

Hollanda’da sağrıya vurulan damga artık yasadışı kabul edilmektedir. Bunun yerine microchip yerleştirme işlemi başlamıştır. Bu uygulama da ilk kez Hollanda Sıcakkanlılarında uygulanmaya başlanmıştır.

Genellikle yağız, kestane, açık kestane ve kır donları hâkimdir. Bazen görülen alaca donlu atlara da, numara verilerek kayıt altına alınmaktadırlar.

Dutch Warmblood atları Binicilik sporları için özenle seçilirler. Bu tip atlara Rijpaardtype adı verilir. Bu atlarda binici ile işbirliği yapma, sıçrama, cesaret ve refleksif hareketler oldukça gelişmiştir. Sıcakkanlı olmalarına rağmen son derece sakin bir karakterleri vardır. Çalışmak için isteklidirler. Güvenilir ve itaatkârdırlar. Araba koşumu ve kombine sürüş için yetiştirilen tipleri ise Gelderlander ve Hackney melezlemeleridir ve Tuigpaardtype olarak adlandırılırlar. Bu tip atlar da gösterişli, yüksek adımlamaları ve duruşları nedeniyle tercih edilirler. Üçüncü tip olan Basistype da Hollanda Sıcakkanlı atlarının temel tipidir. Gelderland melezlemeleridir ve çiftlik işlerinde, araba koşumunda, binicilikte kullanılırlar.

2010 yılından bu yana çeşitli şampiyonalarda oldukça başarılı sonuçlar almış olan Hollanda Sıcakkanlı atlarından bazıları; 2000 yılında De Sjiem; 2004’te Royal Kaliber, Montender, Nimrod, Mac Kinley ve 2008 yılında Hickstead’tır. Dressage (At Terbiyesi) alanında 2010 yılında Serbest Stil Dünya At Terbiyesi Şampiyonası’nda (FEI, Grand Prix Freestyle Dressage – 2010) Edward Gal’in bindiği Moorlands Totillas adlı aygır dünya rekoru kırmıştır.

Türkiye'ye de damızlık olarak ithal edilen KWPN aygırları ve kısraklarının yerli Karacabey atları ile melezlenmesiyle Gemlik Askeri Veteriner Okulu Komutanlığı bünyesinde Türk Spor atı olarak GEMLİK ATI üretilmiştir.

Düz ve dikdörtgen bir kafa yapısına sahiptir. Kulakları küçük ve diktir. Boyunları kemerli ve uzundur. Atlı sporlardaki baş-boyun almayı (Rollkur) çok iyi yaparlar. Göğsü derin, omuzları iyi eğimlidir. Sağrısı kısa, geniş, çok güçlü ve düzdür. Bu nedenle atlamaları mükemmeldir. Kuyruk kısmı yüksekçedir. Bacakları uzun, kaslı ve güçlüdür. Toynakları vücuduna oranla küçük ancak serttir. Tendonları ise çok güçlüdür. Ortalama cidago yükseklikleri 160 – 170cm. arasındadır [1].

Dutch-warmblood (horsebreedslist

Fotoğraf 2: Hollanda Sıcakkanlı atı (KWPN)

moorland_totilas_edward_gal_3_42V4273

Fotoğraf 3: Edward Gal ve Moorlands Totilas (KWPN)


KAYNAKLAR

https://www.kwpn.nl/

KWPN Newsletter, The Newsletter of the KWPN of North America, Sutherlin, Oregon, 2007.

https://www.bokt.nl/wiki/KWPN

FOTOĞRAFLAR

1. http://www.kohuku.ru

2. http://www.horsebreedslist.com

3. http://www.topiberian.com



[1] http://www.kwpn.nl