facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Hanoverian Atı (Almanya)
M. Tekin KOÇKAR
5 Dakika Okuma Süresi
+ -

Hanoverian Atı (Almanya)

Hanoverian soylu, sıcakkanlı bir attır. Orantılı, doğal bir dengeye sahiptir. Tetiktir ve uçar gibi tırısı, yuvarlak ritmik eşkin yürüyüşü ve yeri kavrayan adımlarıyla kendine has karakteristik zarif, elastik hareketleri vardır. Bu ırkın tarihi kökeni, bugünkü kuzey Almanya’daki Yukarı Saxonya eyaleti, eski Hanover Krallığında, 400 yıldan beri süregelen at yetiştiriciliği endüstrisinin var olduğu yerdedir. Hanoverian beş kıtaya yayılmıştır ve dünyadaki en göze çarpan binek atı cinslerinden birini temsil etmektedir. 

Hanoverian (breyerhorses

Fotoğraf 1: Hanoverian Atı

Sakin ve ağırbaşlı, Hannoverian en zor durumlarda bile sakinliğini korur. Hanoverian kendisini isteyerek biniciye teslim eder, yardımları kabul eder ve ödüllendirilmeye izin vererek sürme kolaylığı sağlar. Hanoverian yüzyıllardır çeşitli kullanım alanlarına ve zorlu koşullara dayanmak üzere yetiştirilmiştir.

Hanoverian ırkının oluşması dört ana döneme ayrılabilir. Bu dönemlerin hiçbirinde özel bir yetiştirme politikası uygulanmamasına rağmen ırkın safkan kalması mümkün olmuştur. Bu dönemler: 

  1. Bölgenin Napolyon’un işgalinden kurtulmasının hemen ardından 1735 yılında Landgestuet Celle harasının kurulması ve yetiştiriciliğin başladığı 1812-1813 dönemi.
  2. 1815-1870, özel sektöre ait safkan Thorughbred ve yarımkan İngiliz atlarının kullanımında artışla safkan aygır üretimi.
  3. 1870-1945, ırkın genetik olarak konsolide edilmesi
  4. 1945 yılından günümüze bölgede sadece üstün ve rafineri bir at üretmek amacıyla yapılan çalışmalar.

Genellikle askeri hizmet için uygun olan büyük, sağlam bir yük taşıma atı olarak üretilen bu atlar için 1900 yılında General von Troschke özel bir tanımlama yapmıştır:“Güçlü kas yapısı ve düzgün bir sırt yapısına sahip olması nedeniyle, süvari binişi ve top arabası çekmek için çok uygundur. Çiftlikte kullanılan atlar ise en az 30 cm derinliğinde bir iz yapan pulluk çekme yeteneğine sahip olmalıdır"

Birinci Dünya Savaşı'nın sonuna denk gelen 3. dönem sonunda savaştan çıkan atlar çoğunlukla çiftlik işlerinde ve araba çekmek amacıyla kullanıldı. 1930 yıllarda tarımda makineleşmenin artması nedeniyle at popülasyonunda büyük bir azalma olmaya başlayınca değişen koşullar gereği atlarda üretim politikaları da değişmeye başladı ve atın doğal karakterinin spor atı olarak uygunluğu göz önüne alındı. Binicilik sporlarına son derece uygun olan Hannoverian atları günümüzde mükemmel bir spor atı olarak yetiştirilmektedir.

Amerika Hanoverian Derneği (American Hannoverian Society - AHS), 1978’de Kuzey Amerika’daki Hanoverian atlarını kayıt altına almak, korumak ve türü tanıtmak amacıyla kurulmuştur. O zamandan beri, üye sayısı, at kayıtları ve onaylı aygırlarıyla hızla büyümüştür. 

Hanoverian Salinero - Anky_van_Grunsven (topiberian

Fotoğraf 2: Hanoverian Atı Dressage'da

AHS kendi tüzük ve yönetmelikleriyle bağımsız bir organizasyon olmasına rağmen, teftiş, kayıt ve lisanslama prosedürleri ve eğitim aktiviteleri konusunda, Alman Hanoverian Yetiştiricileri Derneğiyle (Verband Hannoverischer Warmblutzuechter - VHW) yakın bir ilişki içindedir [1].

Hanoverian atları Uluslararası Spor Atları Yetiştirme Federasyonu (World Breeding Federation for Sport Horses – WB-FSH) ve Uluslararası Binicilik Federasyonu (International Federation for Equestrian Sports – FEI) tarafından en iyi spor atları arasında seçilmiştir. 2001 yılında yayınlanan aygır kitabında yer alan Salinero, Satchmo 78, Sunrise, Bonaparte 67, Brentina ve Wansuela Suerte adlı aygırlar günümüz Hanoverian’ların en üst düzeyde yetiştirilen aygırlardır [2].

Almanya dışında dünyanın birçok ülkesinde Hanoverian atları yetiştiricileri ve dernekleri bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı şöyle: İngiltere Hanoverian Derneği (The British Hanoverian Horse Society ), Yeni Zelanda Hanoverian Derneği (The New Zealand Hanoverian Society), Amerika Hanoverian derneği (The American Hanoverian Society). Tüm bu dernekler Alman Hanoverian Derneği ile Hanoverian ırkının standartlarını korumak için işbirliği içerisinde çalışmaktadırlar.

Hanoverian (hvhblog

Fotoğraf 3: Hanoverian atı “Hadrian”



KAYNAKLAR

https://www.hannoveraner.com

https://hanoverian.org

http://nzhanoverian.com/the-hanoverian-horse/the-history

http://www.imh.org/exhibits/online/breeds-of-the-world/europe/hanoverian/

http://hwfarm.com/


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.breyerhorses.com

2. http://www.topiberian.com

3. http://www.hvhblog.highvalleyhanoverians.net



[1]  http://www.hanoverian-gb.org.uk

[2]  http://en.wikipedia.org