facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Atlı Oyunlar 7: Push Ball (Hoofball)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Atlı Oyunlar 7: Push Ball (Hoofball)

1891 yılında Newton-Massachusetts’de M. G. Crane tarafından bir takım oyunu olarak icat edilmiştir. İngiltere’deki ilk düzenli oyunlar ise 1902 yılında sekizer kişiden oluşan takımlar halinde Crystal Palace’da oynandı.

İngiltere Staffordshire’da Push Ball oyunu, 1927

İlk atlı top oyunu ise ABD'de New York'ta Durlands Binicilik Akademisi'nde 1902 yılında tanıtılmış ve ilk kez İngiltere’deki Askeri Turnuva programında yer almıştır.

1930 yılında Avustralya’da Push Ball oyunu

Son yıllarda Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde büyüyen bir atlı spor dalı olarak birçok binicilik kulübü tarafından yapılmaktadır. Hoofball adıyla da anılan bu eğlenceli spor birçok binicilik takımı için zevkli bir eğitim aracı olarak da kullanılmaktadır.

Pushball oyunu – 1958, Life dergisi kapağı

Pushball genellikle 128 m x 45,7 m’lik orta çizgi ile iki bölüme ayrılmış bir alan üzerinde iki takım tarafından oynanan Atlı Top Oyunudur. Top, 0,8 – 2,5kg. ağırlığında ve kullanılan atların cidago yüksekliklerine bağlı olarak ortalama 0,80 - 1.20m. çapındadır. Oyuncu sayısı değişmekle birlikte iki hücum iki savunma oyuncusundan oluşan dörder atlı binici tarafından oynanabilir. Oyun 10’ar dakikalık iki ya da dört devrede oynanır.

http://www.equichannel.cz/data/imgs/gallery/00000799m.jpg

Oyun, hakemin topu orta noktaya doğru yuvarlamasıyla başlar. Topun tamamının kale çizgisini geçmesi bir gol sayılır. Her golden sonra hakem topu orta noktaya tekrar getirir. Onar dakikalık her devreden sonra takımlar alan değiştirirler. Binici topu atın göğsü ya da ayakları yardımıyla sürerek kaleye doğru ilerletmeye çalışır.

Binici ve at donanımı:

Binici takım formasını içeren gömlek, koruma yeleği ve diğer aksesuarların yanısıra tok giymek zorundadır. At için kamçı kullanılabilir. Ancak kamçının diğer binicilere isabet etmemesi gereklidir. Atın ağızlığı atı yormayacak biçimde olmalıdır. At donanımında diğer binicileri rahatsız edecek fazlalıklar bulunmamalıdır. Martingal takılmaz.

Oyun kuralları:

Binicinin atını kontrol edememesi durumunda devre bitinceye kadar oyun alanına giremez. Biniciler her zaman hakemlerin uyarılarına dikkat etmek durumundadırlar. Binicilerin agresif davranmaları hakemin takdirine bağlıdır. Hakem kararları kesindir.

Hakem penaltı, gol, devre bitişi ve başlangıcını bir düdük yardımıyla duyurur. Hakem oyunculardan farklı olarak görülebilir renkte bir giysi giymek durumundadır. Eğer skor kaydedici bir yardımcı yoksa skoru hakem tutabilir.

Pushball’u oynamadan önce at ve binici mutlaka topla antrenman yapmalıdır. Top sürme eğitimi almamış bir atla kesinlikle oynanmaz. At eğlenceli bir şekilde sürülmelidir. Ata ve çevreye karşı agresif davranışlar, atın ürkmesi gibi kötü sonuçlar doğurabilir. Oyun sırasında ürkmüş bir atın kesinlikle zorlanmaması gerekir.

Horse Pushball 9



KAYNAKLAR

https://en.wikipedia.org/wiki/Pushball

http://www.outbackfamilyhistoryblog.com/2015/07/20/push-ball-a-most-unusual-sport/

https://www.theguardian.com/sport/blog/2017/jun/01/the-forgotten-story-of-pushball-a-game-for-giants-that-bewitched-britain

http://www.waikatoindependent.co.nz/2012/06/soccer-horses-hoofball/6957/

http://www.equichannel.cz/kone-pardubice?foto=799