facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Andravida Atı (Yunanistan)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Andravida Atı (Yunanistan)

Yunanistan’ın Mora (Peloponnes) yarımadasının İlia (Eleia) bölgesinde yetiştirilen atlardır. 19.yüzyılın sonlarına doğru yerli bazı ırklarla Anglo-Norman atlarının melezlenmesi sonucu oluşturulmuştur. 20. Yüzyılın başlarında 1920’lerden sonra ise Nonius atlarının kanları karıştırılarak ırkın geliştirilme çalışılmaları yapılmıştır. Yüzyılın sonlarına doğru neredeyse soyu tükenmekte iken 1995 yılında soy kütüğü hazırlanarak ırkın tükenmesi önlenmeye çalışılmaktadır. Bazı kaynaklarda Eleia ya da Ilia atı olarak da bilinir.

Andravida atları ile ilgili ilk bilgiler M.S. 4. yüzyıla dayanmaktadır. Tarih kayıtlarında bu atların Yunan ordularında binek ve yük taşıma atları olarak kullanıldığı yazılmaktadır. 7. yüzyılda ise Avrupa ve Asya ticaret yollarında mal taşımak amacıyla kullanılmıştır [1].

15. yüzyıldan başlayarak Osmanlı Ordusunda da kullanılan Andravida atlarına bu dönemde bazı Fransız At ırkları ile Arap Atlarının kanları ilave edildi. Mora Valisi tarafından Osmanlı Padişahına hediye edilen Andravida atları ile ilgili halk arasında birtakım söylenceler de bulunmaktadır [2]. 

Andravida (Menegatos)3

Fotoğraf 1: Andravida Atı

2000’li yıllarda en iyi aygırlar arasından seçilen Pegasus adlı aygır, birçok çiftlik sahibine ve yetiştiricilere gönderilerek Andravida atlarının soy gelişimini sağlamak üzere çalışmalar yapıldı.

Andravida atlarının baş kısımları vücudu ile orantılıdır. Burun delikleri küçük alnı dardır. Boynu uzun, göğsü derin ve kaslı, sırtı ve sağrısı düzdür. Bacakları uzun, toynaklar serttir. Güçlü bir görünüme sahiptir (Menegatos, 2010).

Andravida atları Yunanistan’da yetiştirilen yerli atlar içerisinde en yüksek cidagoya sahip attır. Ortalama yüksekliği 150 – 160cm. civarındadır. Genel olarak doru, yağız, kestane, al ve ahreç donlara sahiptir. Günümüzde çoğunlukla sportif binicilikte kullanılmaktadır.


KAYNAKLAR

HENDRICKS, Bonnie L. (1995) International Encyclopedia of Horse Breeds, University of Oklahoma Press, Norman.

MENEGATOS, John (2010). The Rare Horse and Pony Breeds of Greece, Agricultural University of Athens, Athens.

http://www.horsebreedspictures.com/andravida-horse.asp

http://horsehints.org/Breeds/Andravita.htm

http://www.agrobiodiversity.net/greece/pdf/Heavy_Animal/Greek_Horses.pdf

https://wikivisually.com/wiki/Andravida_horse


FOTOĞRAFLAR

1. John MENEGATOS

2. http://www.theequinest.com/breeds/andravida/



[1] http://equiki.wikidot.com

[2]  http://everything2.com