facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Freiberger Atı (İsviçre)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Freiberger Atı (İsviçre)

İsviçre’nin Fransız Alpleri bölgesinde Jura bölgesinde İsviçre ordusu için yetiştirilen önemli bir koşum atıdır. Günümzde ırkı tükenmekte olan bu güçlü, küçük ve aynı zamanda soğukkanlı atın yetiştirilmesi İsviçre hükümeti tarafından desteklenmektedir.

Freiberger (dkimages

Fotoğraf 1: Freiberger atı

Soğukkanlı bir at olmasına rağmen oldukça enerjik, güçlü ve çalışma isteği olan bir attır. 18. yüzyılın sonlarından itibaren Jura bölgesinin yerli atları ile Thorougbred ve Anglo-Norman at ırklarının melezlenmesi ile elde edilmiştir [1]. 

20. yüzyılın başlarında neredeyse neslinin tamamen yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Freiberger atları, II. Dünya Sa-vaşı’ndan sonra birkaç at sever çiftçi sayesinde tekrar nesli ıslah çalışmaları yapılmaya başlandı. 1997 yılında İsviçre Devleti’nin himayesinde kurulan İsviçre Freiberger At Yetiştirme Derneği (Der Schweizerischen Freibergerverband – SFV) ırkın aygır kitabını yayınlamaktadır. Derneğin çalışmaları arasında Freiberger atlarının yetiştirilmesine öncülük etmek, atların çeşitli kategorilerdeki performans testlerini yapmak, atlarla ilgili festival, sergi ve at satışı organizasyonları yapmak ve destek olmak, yetiştiricilere eğitim desteği vermek, yetiştiriciler ile at sahipleri ve kullanıcıların arasındaki iletişimi sağlamak, Freiberger atları ile ilgili kurulan kooperatif ya da başkaca kuruluşlara teknik ve ekonomik danışmanlık yapmak bulunmaktadır [2].

Dağlık bir arazi yapısına sahip olan İsviçre’nin doğal koşullarına uygun olarak gelişmiş bir at olan Freiberger atı günümüzde birçok amaçla kullanılmaktadır. Biniciliğe yeni başlayanlar için sakin ve soğukkanlılığı ile uygun bir attır. Son derece güven vericidir. Güçlü sinirlere sahiptir ve kolay öğrenme yeteneği ile olağanüstü durumlarda bile sakinliğini koruyabilir.

Fotoğraf 2: Freiberger atı

Freiberger atlarının orta büyüklükte bir başı, büyük ve canlı gözleri vardır. Kulakları orta büyüklükte dik, burun delikleri büyük ve açıktır. Boynu omuzlarına uyumlu biçimde tutunmuştur. Sırtı geniş, kaburgaları yay görünümlü, sağrısı kısa ve eğiktir. Bacakları kısa, kaslı ve sağlam kemiklidir. Toynakları sert ve küçük, tendonları kısadır. Bu özelliği ile dağlardaki patikalarda kolaylıkla yol alabilmektedir. Ortalama cidago yüksekliği 145 – 160cm’dir. Donları genel olarak doru, kestane doru ve aldır [3].

Fotoğraf 4: Freiberger atı

KAYNAKLAR

PARFENOV, Vadim Alekseyeviç (2002). Loşadi, İzdatelsvo Narodnoye Tvorçestvo, Moskva.

HENDRICKS, Bonnie L. (1995) International Encyclopedia of Horse Breeds, University of Oklahoma Press, Norman.

https://en.wikipedia.org/wiki/Freiberger



FOTOĞRAFLAR

1. http://www.dkimages.com

2. http://www.franches.montagnes.free.fr

3. https://en.wikipedia.org/wiki/Freiberger

4. http://www.horsebreedspictures.com/freiberger-horse.asp




[1] http://www.petcaregt.com

[2] http://www.fm-ch.ch

[3] http://www.petcaregt.com