facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. American Cream Draft Atı (Amerika Birleşik Devletleri)
M. Tekin KOÇKAR
4 Dakika Okuma Süresi
+ -

American Cream Draft Atı (Amerika Birleşik Devletleri)

American Cream Draft atları 1911 yılında, Amerika Birleşik Devletleri orta Iowa’da bulunan krem renkli Old Granny adlı bir yük atı ile Belçika ve Percheron yük atlarının melezlenmesi ile elde edilmiştir.  1930’lu yıllara kadar çok popüler bir at olarak çokça üretilen bu atların popülasyonunda Büyük Buhran (Great Depression -1929)’dan sonra büyük bir düşüş yaşandı. Birkaç gayretli çiftçi sayesinde ayakta kalabilen atlar ilk kez 1944 yılında Iowa Tarım Bakanlığı (Department of Agriculture in Iowa) tarafından ırk olarak tescil edildi. Ulusal Aygır Kayıt Kurulu (The National Stallion Enrollment Board) tarafından da 1950 yılında ilk American Cream Draft Horse olarak kayıt altına alındı. 1944 yılında kurulan Amerikan Cream Atları Derneği (American Cream Draft Horses Association - ACDHA) tarafından aygır kayıtları tutulmaya başlandı. Ancak bu yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde hızla gelişen makineli tarım ve traktörlerin çoğalması bu yeni ırkın da zor günler geçirmesine neden oldu. 

American Cream Draft Horse (flickr

Fotoğraf 1: Amerikan Cream Draft kısrağı ve tayı

1925 yılında 98.000 civarında olan Cream Draft popülâsyonu 1955 yılında 2.000’e kadar düşmüştü. Bu dönemde bu ata kendilerini adayan birkaç çiftçi zor dönemin atlatılması için çok gayret sarfettiler. Bu sayede American Cream Draft’larının ırkı kurtulmuş oldu. Günümüzde standartları Amerikan Cream Atları Derneği  - ACDHA tarafından belirlenen atlar, titiz bir elemeden geçirilmekte ve bu şekilde kayıt altına alınmaktadırlar [1].

Atlarda son derece nadir bulunan bir renk olan krem rengi bu atların en büyük özelliğidir. Amerikan Hayvan Irkları Koruma Kurulu (American Livestock Breeds Conservancy) tarafından da koruma altına alınan bu atlar ortalama 150 – 163cm. cidago yüksekliğinde ve 700 – 850 kg. ağırlığındadır. 1950’li yıllarda yetiştirilen bazı atların 1 tona yakın ağırlıkları tespit edilmiştir. Yetişkinliğe 5 yılda ulaşırlar [2].

American Cream Draft Horse (grit

Fotoğraf 2: Amerikan Cream Draft atları tarlada

Orta büyüklükte bir kafa yapısına sahip olan American Cream Draft atları soğukkanlı atlardır. Geniş alnı, büyük ve ifadeli gözleri, küçük ve hareketli kulakları vardır. Güçlü ve geniş omuzları, güçlü bacakları, uzun ve güçlü bir boynu vardır. Göğsü geniştir. Sağrısı düşük ve kaslıdır. Kuyruğu hafifçe kalkıktır. Bacakları vücudu ile orantılı uzunlukta, güçlü kemik yapısı, kısa ve güçlü tendonları, yuvarlak, orta sertlikte ve büyük toynakları vardır. Son derece güvenilir, uysal ve zekidirler. İsteklidirler ve kolay öğrenirler. Yük çekmek, arabaya koşmak ve uyumlu bir biniş için çok uygundurlar.

American Cream Draft Horse (creamacres

Fotoğraf 3: Amerikan Cream Draft atları

American Cream Draft Horse (flickr

Fotoğraf 4: Amerikan Cream Draft atları


KAYNAKLAR

http://www.theequinest.com/breeds/american-cream-draft

http://www.imh.org/exhibits/online/breeds-of-the-world/north-america/american-cream-draft-horse

http://www.creamacres.com


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.flickr.com

2. http://www.grit.com

3. http://www.creamacres.com

4. http://www.flickr.com

5. http://acdha.org



[1] http://www.acdha.org

[2]  http://www.americancreamdrafthorses.com