facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Orlov – Rostopchin Atı (Rusya)
M. Tekin KOÇKAR
5 Dakika Okuma Süresi
+ -

Orlov – Rostopchin Atı (Rusya)

Rus Binek Atı olarak da bilinir. 1845 yılında Rus hükümeti Kont Orlov’un Khrenovoe’deki çiftliğini ve buradaki 1003 baş tırıs atı ile İngiliz yarış atlarını satın almıştı. Aynı yıl içerisinde eyalet yönetimi Kont Rostopchin’in de çiftliğini ve 240 atını satın aldı. Bu atlar başlangıçta ayrı ayrı yetiştirilmişlerdi. Zamanla Orlov kanlı damızlıklar iç içe karıştılar. Böylelikle yüzyılın sonuna doğru meydana gelen Orlov-Rostopchin aygırlarının ortalama cidagolarının 157cm. olduğu görüldü. Aygırların uluslararası müsabakalarda sürekli aldıkları yüksek derecelerden edinilen belgeler aracılığıyla edinilen bilgilerden yüzyıl sonunda Orlov-Rostopchin atının Rusya ötesindeki ününün de hızla yayıldığı anlaşılmaktadır. Örneğin 1893 yılında Priyatel adlı bir aygır Chicago’da en iyi binek atı ödülünü almış ve Mr. Lagoon adında bir at yetiştiricisine 5000 ABD Doları gibi yüksek bir fiyata satılmıştı.

Fakat Orlov-Rostopchin atları yetiştiricileri ile kendini bu işe adamış takipçileri bu gelişmelerden tatmin olamadılar. Priyatel sadece yarım kan Orlov-Rostopchin’di. 1903 yılında muhtemelen genellikle Rus aygırlarında görülen ve yakın melezleme sonucu oluşan salgın hastalık nedeniyle yerli Rus atlarının nesli tehdit edilmeye başladı. Bu gereklilikler editörlüğünü Prens S.P. Urusov’un yaptığı General Vrangel’in yazdığı “Kniga O Loshadi” (At Kitabı)’da detaylı olarak anlatılmıştır (Vrangel, 1886).

Fotoğraf 1: Karl Bryullov’un “Binici” adlı yağlıboya tablosunda Orlov-Rostopchin atı 

832, Tretyakov Müzesi - Moskova

Kont Orlov ve Rostopchin’in karışık sürülerine ek olarak başka 9 çiftlikte daha üretilen atlar Orlov-Rostopchin aygır kitabı için uygun olarak ilan edildiler. Görünüş itibarıyla bu cinsin genel anlayışına da uyuyorlardı. Ayrıca bu kitap, çok detaylı ayrıntıları içeren ölçütlere uygun karışık kanlı atlara da açıktı. İngiliz, Arap, Streletsky veya Asya kanı taşıyan bir at, Orlov-Rostopchin için uygun görülüyordu. Diğer cinslerin kanını taşıyan bir at ise 5. kuşak pedigree temelli olarak en az 31/32 saf kan olması gerekiyordu. Orlov-Rostopchin atının ırk özellikleri çok dikkatli bir şekilde aşım yapılarak korunmasına karşın birkaç yıl içerisinde soyunun tükenmesi sınırına geldi. II. Dünya Savaşı’nın sert çarpışmaları süresince damızlık sürülerin büyük bir çoğunluğu, Ukrayna’ya yerleştirildi veya tamamen yok oldu ya da başıboş gezen yarı vahşi atlar arasında kayboldular. Ancak 1980’li yıllardan sonra meraklı bazı yetiştiriciler tarafından tekrar üretilmeye başlanmıştır.

Günümüzde Rus Binek Atı (Русская верховая - Russian Riding Horse) da denilen Orlov-Rostopchin atlarının ortalama cidago yükseklikleri 160 – 165cm.dir. Genel olarak yağız, koyu al ve doru donlarında bulunurlar. Sakin ve kolay eğitilebilir bir karakteri vardır. Çok yönlüdür ve isteklidir. İyi bir spor atıdır. Genellikle At terbiyesi (Dressage) için çok uygun bir yapısı vardır. Barin ve Dixon adlı Orlov-Rostopchin atları Olimpiyat yarışları seviyesine kadar çıkmışlardır.

Tarihte bazı dereceler alan önemli Orlov-Rostopchin atları şunlardır:

Orlov-Rostopchin Bayanchik (horses

Fotoğraf 2: Orlov-Rostopchin “Bayanchik”, 1890

1867      Frant, Fakel ve Fazan adlı aygırlar Paris Fuarı'nda Altın Madalya aldılar

1893      Priyatel (Yashma tayı) adlı aygır, Chicago Dünya Fuarı'nda en iyi binek atı ünvanını aldı ve Mr. Lagun adlı bir yetiştiriciye rekor fiyatla 10.000 ruble (Yaklaşık 5000$)’a satıldı.

1896      Priezd, (Yashma - Priyatny tayı), Chicago Fuarı'nda Grand Prix verildi; başka bir Yashma-Priyatny tayı Predvoditel, Nizny Novgorod’da Büyük Altın Madalya aldı. 

1898      Bayanchik adlı aygır, St-Petersburg’da düzenlenen sergide Büyük Altın Madalya aldı.

1890      Bayanchik adlı aygır, Paris'te Büyük Gümüş Madalya aldı.

1907      Vorobei adlı aygır Rostov na Don şehrindeki sergide Büyük Altın Madalya aldı.

1912      Vorobei Londra Sergisi'nde Birincilik Ödülünü aldı.

1913      Zurna adlı kısrak Kiev’de Altın Madalya aldı.

Biologia, 1934 (Obrazchik-Balalaika)(olimpia-horse

Fotoğraf 3: Orlov-Rostopchin Aygırı “Biologia”, 1934 (Obrazchik-Balalaika)


Fotoğraf 4: Orlov-Rostopchin Aygırı Granit, 1883


KAYNAKLAR

VRANGEL, Karl Gustav (1886). Kniga O Loşadi, Redaktör: Sergey Petroviç Urusov, Cilt I, İzdaniye F. V. Şepanskogo, St. Petersburg.

http://www.olimpia-horse.com

http://agrolib.ru


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.horses.ru

2. http://www.olimpia-horse.com

3. http://www.ru.wikipedia.org

4. http://www.olimpia-horse.com

5. https://fanparty.ru/fanclubs/horses/tribune/219687