facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Pottock Atı (Fransa-İspanya)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Pottock Atı (Fransa-İspanya)

Fransa ve İspanya sınırında yer alan Bask Bölgesi (Euskal Herria) ve Pyrene Dağlarında yaşayan bir pony atıdır. Kökeni 40.000 yıl öncesine kadar dayandığı belirtilmektedir. Bölgede yer alan Paleolitik çağdan kalma Esakin, Etxeberri ve Santimae mağara resimlerinde Pottock ponysine çok benzer resimlerin çizildiği görülmektedir.

http://www.theequinest.com/images/pottock-1.jpg

Fotoğraf 1: Pottock Atı 

Pottock pony atları Bask halkının mitolojisinde yer alan en önemli ögelerden birisidir. Bu nedenle Bask halkı için çok değerlidir. Bask bölgesinin 1.500m. yüksekliğindeki dağlık kesimlerinde doğada koruma altına alınan Pottock atları Bask halkının deyimiyle “kardeşten öte bir değer taşır” [1].

Pottock pony Standart Pottock, Double Pottock ve Pinto (Alacalı) Pottock olmak üzere üç cinstir. Bask halkı tarafından dağlardaki madenlerde, orman işlerinde, zor, eğimli kayalık yollarda binek ve yük taşıma aracı olarak kullanılan Pottock atları son yıllarda sportif amaçlarla da kullanılmaya başlamıştır. Pony atlardan beklenmeyecek bir hıza sahiptir. Çocukların binicilik eğitimlerinde (Pony Club), mükemmel sıçrama yetenekleri nedeniyle atlı sporlarda, araba koşumu ve Hipoterapi’de kullanılırlar. Pinto Pottock’ların ise birtakım sirk gösterilerinde kullanıldığı görülmektedir.

Atlar Fransa ve İspanya’daki çeşitli Pottock atı derneklerince sıkı bir kontrole tabi tutul-maktadırlar. Böylelikle günümüzde Aygır Kitabı’na kayıtlı 700 kadar at bulunmaktadır [2].

Fotoğraf 2: Pinto (Alaca) Pottock Atı

İyi huylu, güçlü, çabuk öğrenebilen, iyi bir hafızaya sahip olan Pottock pony’lerde Standart Pottock’lar ortalama 145cm. Double Pottock’lar 125cm. Pinto Pottock’lar ise 115 – 130cm arasında değişmektedir. 

Pinto Pottock dışında genel olarak yağız, doru, kestane ve koyu kestane donlarına sahip olan Pottock’larda Pinto donlar beyaz üzerine kestane, doru ve açık doru renklerdedirler. Kır donlar Pottock atlarında bulunmaz [3]. 

Pottock Horse (flickr

Fotoğraf 3: Pottock atı doğada


KAYNAKLAR

http://www.horsebreedspictures.com/pottok-basque-pony.asp

http://www.theequinest.com/breeds/basque-pony/

http://christian.pubert.free.fr/frametrad/gb/index.htm



FOTOĞRAFLAR

1. http://www.theequinest.com/images/pottock-1.jpg

2. http://www.pottok.de

3. http://www.flickr.com

4. http://www.horsebreedspictures.com/pottok-basque-pony.asp



[1] http://www.pottoka.org

[2] http://www.anpottoka.fr

[3] http://www.pottok.de