facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Comtois Atı (Fransa)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Comtois Atı (Fransa)

Comtois (telaffuzu = Con’tva) atları, 4. yüzyılda Kuzey Almanya’dan Burgundians’lar tarafından Güney Fransaya getirilen dayanıklı yük atlarının torunlarıdır. Ortaçağda Bourgogne prensliğinde Şövalyelerin savaş atı olarak, Haçlı Seferlerinde, XIV. Luis zamanında ve Napolyon’un Rusya Seferinde top arabalarının çekilmesinde kullanıldı.

19. yüzyılda Norman, Boulonnais ve Percheron atlarıyla ıslah edilmiştir. Günümüzde her yıl düzenlenen Comtois Atları Yetiştiriciler Yarışması 1910 yılında ilk kez düzenlendiğinde birinci olan Maiche adlı aygırın soyu bugün devam etmektedir. Fransa ile İsviçre arasında kalan Franche-Comté bölgesi ile Jura Dağları’nda tarım arazilerinde iyi bir çiftlik atı olarak hala kullanılmaktadır. Orman bölgelerinde ağaç taşımakta ve Arbois bölgesindeki engebeli bağlık alanlarda şarap fıçıları ile üzüm arabalarını taşımakta hala kullanılmaktadır [1]. 

Comtois Horse (france-trait

Fotoğraf 1: Comtois aygırı Yetiştiriciler Yarışmasında

Comtois atının büyük bir kafası, düz boynu, tıknaz ve güçlü bir vücudu vardır. Kulakları küçük ve hareketlidir. Yumuşak bir kas yapısına, uzun bir sağrıya, düz ve kısa bir sırta, güçlü bacaklara sahiptir. Çok güçlü atlar oldukları için vücut ağırlıklarının on katı kadar ağırlığı çekebilirler (Kidd, 1985).

Fotoğraf 2: Comtois atları yetiştirme yarışmasında

Genel olarak kestane alı ve al donlu olurlar. Baş, alın ve bacaklarda her türlü nişane ve seki kabul edilebilir. Kuyruk ve yeleleri açık renklidir. Cidago yüksekliği 140 – 155cm. civarındadır. Ortalama ağırlıkları 500 – 650kg.dır. İyi bir aygır ise 850kg. ağırlığında olabilir. Günümüzde Fransa’da 850 aygır ve 3.000 civarında kısrak bulunmaktadır. Comtois atları son derece yumuşak huylu, öğrenmeye müsait, sahibine sadık ve zeki atlardır.

Comtois Horse (parcchevauxdumonde

Fotoğraf 3: Üzüm bağlarında çalışan bir Camtois atı


KAYNAKLAR

KİDD, Jane (1995). The Horse, The Complete Guide To Horse Breeds And Breeding, Tiger Boks International, London.

http://www.chevalcomtois.com

http://www.hippologie.fr/comtois

http://chevalcomtois.free.fr



FOTOĞRAFLAR

1. http://www.france-trait.fr

2. http://www.chevalcomtois.com/

3. http://www.parcchevauxdumonde.com

4. http://www.chevalcomtois.com/fr/actualites/concours/resultats-concours-national-trait-comtois,33517.html



[1]http://www.chevalcomtois.com