facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Rostopchin Atı (Rusya)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Rostopchin Atı (Rusya)

Leo Tolstoy, Kont Rostopchin’e “Savaş ve Barış” isimli yapıtında yer vermiş olsa da, tarih Kont Rostopchin’i (1763 – 1826) Napolyon’un Rus saldırısında aşırı bağnaz Fransız karşıtı Moskova Valisi olarak tanır. Kamu hizmetindeki kariyerine ek olarak Kont Rostopchin aynı zamanda, ünlü bir at yetiştiricisiydi. Kont Orlov’un Atı’nın tescili ve bağımsızlığını kazanması ve ondan sonraki 25 yılda Rostopchin, kendi adını koyduğu binek atı cinsini geliştirmiştir. Kendisinden önceki Orlov gibi Rostopchin atı da yurt dışından değerli aygır stoğu edinmiştir. Getirttiği aygırlar içerisinde en etkili olanlar; Kaimak (1800 doğumlu), Kadi (1798 doğumlu) ve Rishan (1798 doğumlu) adlı Arap aygırları vardı ve hepsi de kır donluydu. Bu atlar ithal safkan İngiliz Thoroughbred kısraklarla melezlendi. Anglo-Arap çekimleri sonucu, sonraki nesillerde bağımsız genetik çizgilerden çok, yakın akraba ilişkilerinden doğma taylar oldu.

ростопчинская порода, Ratmir (rw-base

Fotoğraf 1: Rostopchin Aygırı, Ratmir (Rumyanets-İntriga)

Görünüşte Rostopchin atı Arap Atına benzeyen, yaklaşık 154cm yükseklikte, zarif görünüşlü ve nazik hareketleriyle hayranlık uyandırıcı bir at oldu. Rostopchin atları, manej binişi için yetiştirilmemiştir. Gerek İngiliz kanı nedeniyle, gerekse Rostopchin’in çalıştırdığı kişilerin at besleme ve çalıştırma biçimlerinde izledikleri İngiliz stili nedeniyle Rostopchin atı doğal kapasitesini hız için geliştirdi. Rostopchin’in en favori yarış atı Anubus, 5/8 safkandı ve safkan İngiliz atlarına karşı yarışıyordu. Kısa sürede Rostopchin atı şaşılacak derecede başarılı oldu. Vitt’inde belirttiği gibi uzun vadede Rostopchin atı o kadar yakın akraba ilişkileri sonucu oluşmuştu ki, 20 yıl içinde yeni kan olmadan güçlü kalmayı başaramadı. 1840’larda Orlov atı da tehlikedeydi ve bu iki at ırkı o dönemde neredeyse tamamen silinmişti (Vitt, 1952).

Gürümüzde az miktarda da olsa bazı özel çiftliklerde, ortalama cidagosu 154cm. civarında olan Arap atına benzer Rostopchin atlarına rastlanmaktadır.


KAYNAKLAR

VITT, Vladimir O. (1952). İz İstoria Russkogo Konnozavodstva, Gos. İzdatelsvo Selkhoz. Moskova.


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.equiworld.net