facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Murgese Atı (İtalya)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Murgese Atı (İtalya)

Adını İtalya’nın Puglia bölgesinde tarih öncesi çağlardan kalan Altamura mağarala-rının da yer aldığı Murge (Murgia) vadisinden almıştır. Bölgede bulunan Murgia Ulusal Parkı İtalyanın önemli turistik merkezlerinden birisidir.

Murgese5 (en

Fotoğraf 1: Murgese Atı

Altamura mağaralarında çizilmiş bulunan at resimlerinden bölgede at popülasyonunun da tarih öncesinden bu yana var olduğu görülebilir.

Tarih boyunca bölgedeki atlar İspanyol, Barb Arap ve Arap kanları ile karışmıştır. 15. yüzyılda Conversano Kontu tarafından Avelignese (Haflinger), Napolitano ve İtalyan Draft (Ağır yük) atlarının kanı eklenmiştir. Murgese atıları 15 ve 16. yüzyıllarda İtalyan süvarilerinin en çok aranan atlarından birisi olmuştur [1]. 

20.yüzyılın başlarında soyu tükenmek üzere olan Murgese atı için 1926 yılında Deposito Stalloni (Aygır Deposu) denen daha sonra adı Istituto di Incremento Ippico di Foggia (Foggia At Yetiştirme Enstitüsü) olan kuruluş tarafından, bölgeden 9 aygır ve 46 kısrak seçildi. Seçilen bu atlarla daha sonra Thoroughbred, Arap ve Anglo-Arap atlarının da kanlarının karıştırılarak günümüz modern Murgese atı oluşturuldu [2].

Fotoğraf 2: Murgese Atı

Murgese atı güçlü yapısı ile Barok at karakterine çok benzemektedir. Canlı, itaatkâr ve zeki bir attır. Çabuk öğrenir. Baş yapısı Roman stilindedir yani koç kafasına benzer, dışbükey bir yapıya sahiptir. Geniş alnı, küçük ve anlamlı bakan gözlere sahiptir. Boynu sağlam görünüşlüdür ve gövdeye doğru kalınlaşmaktadır. Omuz kısımları kısa, göğsü geniş ve eğimlidir. Genellikle sağrısı geniş ve eğimlidir. Bacakları uzun, eklemleri güçlü ve çok sağlam görünüşlüdür. Geçimişinde doğal yaşamda çok uzun yıllar bulunmaları nedeniyle genleri dayanıklı atlardır. Toynakları sert, yele ve kuyruk uzundur.

Ortalama cidago yükseklikleri 155 – 170cm arasındadır. Ortalama ağırlıkları ise 350 – 450kg. civarındadır. Genel olarak donları yağızdır ancak bazen doru renkler görülebilmektedir [3].

Murgese atları günümüzde çiftlik işlerinde, araba koşum hayvanı olarak, atlı sporlarda ve İtalyan Atlı Polis Teşkilatında kullanılmaktadır.


FOTOĞRAFLAR

  1. http://www.en.wikipedia.org
  2. http://allevamentosanpaolo.com/en/gallery/



[1] http://horsebreedslist.com

[2]  maneggio-persiceto.com/murgese.html

[3]  http://voices.yahoo.com