facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Atlı Oyunlar 11: Şili’de Rodeo (Huaso)
M. Tekin KOÇKAR
2 Dakika Okuma Süresi
+ -

Atlı Oyunlar 11: Şili’de Rodeo (Huaso)

Yüzlerce yıldır süregelen Şili geleneksel hayvancılığının bir parçası olan dana yakalama işi ilk kez 1949 yılında düzenlenen Ulusal Rodeo Şampiyonası (Campeonato Nacional de Rodeo) ile bir oyun ve spor olarak başlamıştır. Ülkenin daha çok dağlık ve kırsal kesimlerinde yaygın olarak düzenlenen Rodeo yarışları Şili’de 1962 yılında Ulusal Spor olarak ilan edilmiştir.

Şili Rodeo’sunda Dana Puanlama bölgeleri

Şili Rodeosu, Kuzey Amerika Rodeosundan bazı farklılıklar gösterir. Şili Rodeosunda Huaso denen ve iki biniciden oluşan bir ekip (Collera), Medialuna (yarım ay) denen arenaya salınmış bir danayı, arena kenarındaki yastıklara bastırarak atlarla durdurmaya çalışırlar. Durdurma sırasında dana üzerinde atlarla baskı uyguladıkları bölgeye göre de puan alırlar.

Şili’de Rodeo yarışları son yıllarda oldukça popüler olmaya başlamıştır. 2004 yılından bu yana düzenlenen yarışlarda izleyici rekorları kırılmakta ve sektörde büyük gelişmeler kaydedilmektedir. Sponsorların desteğinin de büyümesi ile yarışmacı olarak katılımın da arttığı görülmektedir.

Medialuna

Bu artış yarışların daha kurallı ve profesyonel hale getirilmesini de sağlamaktadır. Ancak bazı uluslararası hayvan hakları kuruluşlarınca protestolara da neden olan bu yarışmalar, daha uygun bir biçimde düzenlenir hale getirilmeye çalışılmaktadır [1].

1949 yılında düzenlenen Ulusal Şampiyonada Rancagua kentinden yarışmaya katılan Huasolar Ernesto Santos ve Jose Gutiérrez’in şampiyonlukları ile sona ermiştir. 

Rodeo şampiyonaları tarihinde 7 şampiyonlukla en çok şampiyonluk kazanan Huaso ekibi Ramón CardemilveJuan Carlos Loaiza olmuştur. 

14201122492_lugar

Şili Rodeosu (Huasolar)



KAYNAKLAR

http://www.caballoyrodeo.cl/portal_rodeo/site/artic/20160601/pags/20160601113510.html

https://hiveminer.com/Tags/huaso%2Cmedialuna

http://www.soychile.cl/Arica/Sociedad/2016/09/14/418044/Arica-no-tendra-rodeo-de-Fiestas-Patrias-en-la-Medialuna-del-Club-de-Huaso.aspx

http://www.southamerica.cl/Chile/Sport/Rodeos.htm

https://theculturetrip.com/south-america/chile/articles/why-rodeo-is-possibly-chiles-most-significant-national-sport/

http://www.chileanhorse.com/index.php?option=com_content&task=view&id=39



[1]http://www.huasochileno.cl