facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Baise (Guangxi) Pony (Çin)
M. Tekin KOÇKAR
2 Dakika Okuma Süresi
+ -

Baise (Guangxi) Pony (Çin)

Guangxi Pony adı da verilen bu at Çin’in güneyinde yer alan Guangxi bölgesinde yetiştirilen pony ırkı bir attır. Dağlık yapısına rağmen bölgedeki ılıman iklim sayesinde at yetiştiriciliği de oldukça yaygındır. Bölgenin arazi yapısına uygun olarak çok hareketli ve çabuk bir at olan Baise Pony çiftliklerde yük taşımak, arabaya koşmak ve binicilik için kullanıldığı gibi etinden de yararlanılır. 

Baise Pony (Hendricks, 1995) 1

Fotoğraf 1: Baise Pony

Çin heykel ve resim sanatının en önemli at figürlerine de konu olan bu atlar M. Ö. 200 – 50 yılları arasında Han ve Song hanedanlıkları döneminde yapılan bronz ve terracota (toprak) heykellere işlenmiştir.

Fotoğraf 2: Baise Pony

Baise atları bölgedeki köy yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır. Guangxi bölgesi geleneksel köy düğünlerinin en önemli öğesidir. Baş kısmı vücuduna oranla büyükçe ve ağır yapılıdır. Kısa boynu ve düz bir profili vardır. Güçlü kemik yapısı, güçlü omuzları, sert toynakları kısa gövdesini mükemmel bir biçimde taşır. Donları genellikle doru, kestane doru, yağız ve demirkır renklidir. Kışın uzayan tüyleri yaza doğru dökülerek parlak bir biçim alır. Ortalama cidago yükseklikleri 111 – 114cm. arasındadır (Hendricks, 1995).

Guangxi Pony (sipa

Fotoğraf 3: Guangxi caddelerinde Çinli çocuklar Baise Ponylerle

Guangxi Pony (flickr

Fotoğraf 4: Baise Pony (Guangxi Pony)


KAYNAKLAR

HENDRICKS, Bonnie L. (1995) International Encyclopedia of Horse Breeds, University of Oklahoma Press, Norman.

http://www.chinadaily.com.cn/china/2016-04/04/content_24267032.htm

http://www.theequinest.com/breeds/baise


FOTOĞRAFLAR

1. Hendricks, 1995

2. http://www.sipa.com

3. http://www.chinadaily.com.cn/china/2016-04/04/content_24267032.htm

4. http://www.flickr.com