facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Skyros (İskiri) Pony (Yunanistan)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Skyros (İskiri) Pony (Yunanistan)

Yunanistan’ın güneyinde yer alan Şeytan takımadaları da denilen adaların en büyüğü olan Skyros (İskiri) adasında bulunan pony ırkı atlardır. Soyu tükenmek üzere olan bu küçük atların Avrupa’ya ve Yunan adalarına yüz binlerce yıl önce Kuzey Amerika’dan Bering Boğazının buzullarla kaplı olduğu dönemlerde Asya’ya oradan da Avrupa’ya geçtiği, aynı enlemde bulunan Midilli adası ponyleri ve Hazar atları ile akrabalıkları bulunduğu düşünülmektedir [1].

M.Ö. 5. – 8. yüzyıllarda Atina’lı işgalcilerin adaya gelmesiyle birlikte Skyros ponyleri tanınmaya başlandı. Bu tarihlere kadar dağlarda sürüler halinde yaşayan atlar bir süre sonra ehlileştirilerek adada yaşayanların hizmet alanlarında çalışmaya başladılar. Çiftçilikte, araba koşumunda ve dağlarda yük taşıma işlerinde kullanıldılar. Ancak adada tarımda makineleşmenin ardından kullanımları azaldı.

SkyrosPony (clunderwood

Fotoğraf 1: Skyros Pony

Günümüzde Yunanistan’ın Korfu adasında 1996 yılında Sylvia Dimitriadis Steen tarafından Silva Projesi (The Silva Project) adıyla başlatılan bir proje ile Skyros ponylerinin üretimi, damızlık kitabının oluşturulması, ırkın geliştirilmesi ve çeşitli alanlarda kullanılmasına başlandı. Projede özellikle Pony Kulüp ve hipoterapi konusunda gelişmeler sağlandı [2].

Fotoğraf 2: Skyros Pony ve tayı

Skyros ponyleri soğukkanlı atlardır. Uysallıkları ve kolay eğitilebilir olmaları, cana yakınlıkları nedeniyle çocuklar için ideal bir arkadaştır. Baş kısmı vücuduna göre büyük görünümlüdür. Burun delikleri küçük, kulakları ise başına oranla büyüktür. Yele ve kuyrukları bol tüylüdür. Kısa bir boynu düz bir göğsü vardır. Sağrısı düz, bacaklar ince ve uzun, toynaklar küçük ve serttir. Doğal yaşam mücadelesi nedeniyle oldukça güçlü bir attır.

Cidago yükseklikleri ortalama 90 – 110cm. arasında değişmektedir. Genel olarak doru, koyu al, kestane ve kır donlarda bulunurlar. Ada popülasyonunda yer alan eşeklerle Skyros atlarından meydana gelen ve “vouno” adı verilen katırlar da son yıllarda koruma altına alınan bir başka hayvan olarak görülmektedir.

gallery12

Fotoğraf 3: Skyros (İskiri) Adası ponyleri


KAYNAKLAR

http://skyros-island.gr/en/skyros-poli

http://www.skyrianhorsesociety.gr/

http://kohuku.ru/porodi/porody-poni/1360-poni-porody-skiros-foto-opisanie-istoriya-proishozhdeniya.html

http://www.greek-islands.us/skyros/


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.clunderwood.files.wordpress.com

2. http://skyros-island.gr/en/skyros-poli

3. http://www.thesilvaproject.org

4. http://kohuku.ru/porodi/porody-poni/1360-poni-porody-skiros-foto-opisanie-istoriya-proishozhdeniya.html



[1] http://thesilvaproject.org, http://www.equiworld.com

[2]  http://thesilvaproject.org