facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Lijiang (Yunnan) Atı (Çin)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Lijiang (Yunnan) Atı (Çin)

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Çinin Yunnan Bölgesi’nde yerli atlarla Arap, Kabardey, Hequ ve Ardennes atlarının melezlenmesiyle elde edilen bir attır. 1944 yılından itibaren bölgede yapılan çalışmalarla iyi ve dayanıklı bir binicilik atı yetiştirilmesi sağlandı. Lijiang atı, Kafkas atlarının kanını taşıması nedeniyle yüksek irtifaya dayanıklı bir dağ atıdır. 1980 yılındaki sayıları 80.000 kadar olan Lijiang atları, günümüzde Yunnan Bölgesinde yaklaşık 4.000 civarında bulunmaktadır [1].

Fotoğraf 1: Lijiang (Yunnan) Atı

Lijiang bölgesindeki yüksek irtifalardaki dağ geçitlerinde, doğudan batıya yol alan ve atlarla çay, ipek ve bazı malların taşındığı, “Çay ve At Yolu (Tea and Horse Road)” adını alan önemli bir antik yol bulunmaktadır. Araçların aşamadığı bu yol, iç ticarette günümüzde de kullanılmaktadır.  Yerel ihtiyaçlar için tarım, ulaşım ve yük taşıma amaçlı kullanılan atlar turizmin gelişmesiyle atlı turizm işinde de sıkça kullanılmaya başlamışlardır.

Çok sakin, akıllı ve cesur bir karaktere sahiptirler. Çalışmaya istekli ve güvenilir atlardır. Başları vücuduna oranla büyükçe, geniş alınlıdır. Burunları Kafkasya atlarının kanlarının karışmış olması nedeniyle hafifçe dışbükeydir. Kulakları küçük ve hareketlidir. Boynu kısa ve düzdür. Sırtı vücuduna oranla uzun, sağrısı kısa ve düşüktür. Omuzları düz, bacaklar kısa, kaslı ve kemik yapıları sağlamdır. Tendonları kısa, toynakları düzgün ve serttir. Cidago yükseklikleri ortalama 115 – 125cm. yüksekliğindedir.  Genel olarak donları doru, kestane doru ve kır renklerdir (Hendricks, 1995).

Ancient Tea Horse Road in Lijiang, Yunnan province (chinaheritagequarterly

Fotoğraf 2: Yunnan eyaletinde “Çay ve At Yolu (Tea and Horse Road)”heykeli

Tea_and_Horse_Caravan_Road (chinaculture

Fotoğraf 3: “Çay ve At Yolu (Tea and Horse Road)”nda Lijiang (Yunnan) Atları


KAYNAKLAR

HENDRICKS, Bonnie L. (1995) International Encyclopedia of Horse Breeds, University of Oklahoma Press, Norman.

http://www.yunnanadventure.com/Yunnan/Tea-Horse-Trade-Road_927.html

https://www.colorfulchinatravel.com/tours/along-tea-and-horse-road


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.flickr.com

2. http://www.chinaheritagequarterly.org

3. http://www.chinaculture.org

4. http://www.yunnanadventure.com/Uploads/Picture/2015-07-18/55a9c6499ab00.jpg


[1] http://www.chinaheritagequarterly.org