Napolitan Atı (İtalya)
İtalya’nın Napoli kenti ile anılan ve Ortaçağlardan bu yana varlığı bilinen bu atlar İtalyanlar tarafından Razza Napolitana (Napoli Atları) olarak adlandırılırlar. İtalya’nın Basilicata bölgesinde Sant’Arcangelo’da yetiştirilen en iyi ırklarından birisidir.
Fotoğraf 1: Napolitan Atı
Etrüskler ve daha sonra Roma İmparatorluğu döneminde Capua bölgesi ordu için en iyi atların yetiştirildiği bölgeydi. Bu bölgenin atları ile 14. yüzyılda ithal izni verilen Türk atlarının kan karışımı ile Napoli Kenti’nin de içinde bulunduğu Campania Bölgesi ile Basilicata bölgelerinde oluşturulan yerli at ırkı, 16. yüzyıldan itibaren Avrupa’daki en değerli atlardan birisi konumundadır. 16 ve 17. yüz-yılda Arap atlarının 18. yüzyıldan itibaren de Anglo-Arap atlarının kanı karıştırılarak yürüyüş ve baş kısımlarında yapılan değişiklikler, atın son derece güzel bir görünüme sahip olmasını sağlamıştır.
Napolitan atları 16. yüzyıldan bu yana İtalya dükalıklarının ve Napoli Krallığı’nın en gözde atlarındandı. Öyle ki İtalyan asilzadeleri bu atları malikânelerinde heykellerini, yağlıboya tablolarını, fresk ve mozaiklerini yaptırmışlar, onları ölümsüz kılmaya çalışmışlardır. Büyük aileler bu atları sürüler halinde beslemişlerdir.
Ne yazık ki bu ırkın önemli aygırları Mascherano (1903) ve Fogliata (1908)’nın ölümleri Napolitan atlarının son aygırları oldu. Ancak 2000 yılında bu atlara tutkunluğu ile tanınan “dell'Accademia di Arte Equestre Napoletana "Federico Grisone" (Federico Grisone Napoli Binicilik Akademisi) başkanı Giuseppe Maresca, iyi bir belge ve kitap taraması sonucu bu ırkın fenotipini yeniden yaratmayı başardı. Uzun yıllar sonra Napolitan atlarının ilk pedigree kayıtları 2004 yılından itibaren tutulmaya başladı ve 2008 yılına gelindiğinde 50 adet Napolitan atına ulaşılmış oldu (Francini, 2003).
Fotoğraf 2: Napolitan Atı
Napolitan atlarının kare biçiminde başları, iri burun delikleri, iri ve siyah gözleri vardır. Kulakları küçük ve hareketlidir. İyi açılı kalın bir yeleye, kaslı ve geniş omuzlara, orantılı ve derin bir göğüs ile kaslı bacaklara sahiptir. Cidago yükseklikleri en az 150cm.dir.
Binicilik sporlarında, At Terbiyesi’nde ve binicilik okullarında kullanılan en gözde atlardandır. Müzik ve ritm duyguları oldukça gelişmiştir. Adeta kendiliğinden dans etmeye meyilli atlardır. Donlarında yağız, koyu kestane, doru, al ve demir kır hâkimdir [1].
Fotoğraf 3: Napolitan Atı
KAYNAKLAR
FRANCHINI, Maria, Giuseppe Maresca (2003). La Fabuleuse Aventure du Cheval Napolitain, Zulma Publisher, Paris.
https://www.allhorsebreeds.info/38597/neapolitan-horse/
http://www.ilcorsieroitaliano.com/CseIlCorsieroItalianoASD/il_cavallo_Murgese.html
FOTOĞRAFLAR
1. http://www.ilportaledelsud.org
2. https://it.pinterest.com/pin/418834834087276031/
3. http://animalia-life.club/other/endangered-horse-breeds.html
[1] http://www.scardaccione.it