facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Kanada Atı (Canadian Horse)
M. Tekin KOÇKAR
4 Dakika Okuma Süresi
+ -

Kanada Atı (Canadian Horse)

Kanada Atı, Kanada’da yetiştirilmiş bir at ırkıdır. Morgan, American Saddlebred, Standardbred gibi birçok atın geliştirilmesinde kullanılmasına rağmen, günümüzde birkaç ülkedeki meraklıları dışında soyu tükenmek üzeredir. Özellikle Kanadian Pacer atının geliştirilmesinde çok önemli rol oynamıştır.

Fotoğraf 1: Canada Atı

14. Luis döneminde Fransa’dan Kuzey Amerika’ya gönderilen Fransız Stock atlarından iki aygır ve 12 kısrak Kanada Atı’nın temelini oluşturmaktadır. Kanada’da yerleşik Fransız sömürgecilerin oluşturduğu koloni, bu ata “The Little Iron Horse” (küçük demir at) adını vermiştir. Kanada’nın son derece zor koşullarında yaz ve kış oldukça dayanıklı ve küçük bir at olarak gelişen Kanada Atlarının, 1763 tarihindeki kayıtlara göre sayıları 13.000’e ulaşmıştı (Lynhaug, 2009). 

Amerikan iç savaşı sırasında Kanada Atı ile melezlenmiş birçok at ırkı çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere Amerika’ya ihraç edildiler. Oradan da şeker kamışı tarlalarında kullanılmak üzere Batı Hint adalarına ihraç edildiler.

1886 yılında Kanada Atı popülasyonunun azalması ile ırkı koruma altına almak amacıyla ilk aygır kitabı yazılmaya başlandı. 1913 yılında Quebec Eyaletinde açılan St. Joachim harasında ırkın iyileştirme çoğaltma çalışmaları başladı. Ancak İkinci Dünya Savaşı sırasında 1940 yılında St. Joachim harası kapatıldı. Quebec yönetimi buradaki atları satın alarak 1960 yılında Deschambault’da kendi ıslah harasını açtı. Burada en önemli Kanada Atı aygırlarından birisi olan Hanryville’in soyunu korumaya çalıştılar. 

Fotoğraf 2: Al kanada atı

1981 yılında Deschambault harası açık arttırma ile satıldı. Ancak Kanada Hükümeti’nin çabalarıyla yenilenen ıslah çalışmaları sonunda 2010 yılına gelindiğinde Kanada Atı aygır kitabında 6.000’in üzerinde at kayıtlıdır ve yıllık at üretimi ortalama 450 – 500 civarındadır. 

Kanada atının Kanada’nın resmi sembollerinden birisi olması için gerçekleştirilen çabalar sonucunda 30 Nisan 2002 günü Kanada parlamentosunda kabul edilen bir yasa ile Kanada Atı, Kanada’nın resmi sembollerinden birisi oldu.

Kanada Atları iyi huyları ve sakinlikleri ile tam bir aile atıdır. Kemerli bir boynu, ince ve düz başı, uzun ve kalın kuyruğu vardır. Bacak görünümleri ve kemik yapıları oldukça sağlam, yere iyi basan, kaslı bir omuz yapısına sahiptir. Sakin olmalarına karşın doğaya düşkündürler.

Fotoğraf 2: Yağız Kanada atı Dressage müsabakasında

Cidago yüksekliği yaklaşık 140 – 160cm. arasında değişmektedir. Genellikle yağız, kestane ve koyu doru donlar hâkim olmasına rağmen al donda olanlara da rastlanmaktadır (Montague, 2010).

Günümüzde Kanada atları binicilik sporlarında (Dressage, Eventing, Endurance), yük taşıma atı, araba koşum atı olarak ve bazıları da hala tarım işlerinde kullanılmaktadır. Kanada’da birçok güvenlik teşkilatı Ross Farm Museum (Ross Çiftlik Müzesi), Fortress of Louisbourg, Colonial Williamsburg, Heritage Park, Cardston Remington Carriage Museum (Cardson Remington Taşımacılık Müzesi), Montreal Mounted Police (Montreal dağ polisi), Calgary City Police (Calgary Şehir Polisi), Montreal ve Quebec şehir faytonları bu atları kullanmaktadır.

Fotoğraf 4: Kanada atlı polisleri


KAYNAKLAR

LYNGHAUG, Fran (2009). The Official Horse Breeds Standards Book: The Complete Guide to the Standards of All North American Equine Breed Associations, Voyageur Press, Wisconsin.

MONTAGUE, Art (2010). The Canadian Horse: The Fascinating Story of Canada's National Breed, James Lorimer Limited, Publishers, Ottawa.

http://www.lechevalcanadien.ca

https://www.discoverthehorse.com/chevalcanadian

http://www.canadianhorsebreeders.com/the-breed.html

https://equusmagazine.com/management/canadianprofile

http://chhaps.ca/about-the-canadian/breed-history


FOTOĞRAFLAR

1. Lynhaug, 2010

2. http://www.cherrycreekcanadians.ca

3. http://www.flickr.com

4. http://www.canadianhorsebreeders.com/the-breed.html