facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Litvanya Ağır yük Atı (Litvanya)
M. Tekin KOÇKAR
4 Dakika Okuma Süresi
+ -

Litvanya Ağır yük Atı (Litvanya)

Litvanya Ağır Yük atı Sovyetler Birliği döneminde bir grup bilim adamı tarafından 1925 yılında İsveç’ten ithal edilen Ardennes ağır yük atları, Fin atları ve yerli küçük Jmud atlarının melezlenmesi sonucu elde edilmiştir.

LitvanyaDrafthors (horses

Fotoğraf 1: Kızıl al donlu Litvanya Ağır Yük atı (Литовская тяжелоупряжная порода)

K. Vaşkyalis, B. Puydokas, V. Barauskas, B. Glabis, B. Natkyaviçus, P. Pakştis ve A. Banis’ten oluşan uzmanlar grubu tarafından, ithal atların ikinci ve üçüncü nesillerinden itibaren çapraz melezleme yoluyla yaptıkları dikkatli üretim sonucu yeni oluşturulan atlar 1963 yılında onaylandı. Sanayide, ulaşım ve tarımda çok başarılı bir çalışma atı olarak talep gören Litvanya Ağır Yük atı yapılan melezlemeler sonucu güç ve dayanıklılık testlerini başarıyla geçmiştir. 

Litvanya Ağır Yük atlarının melezlenme çalışmaları sırasında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bulunan Vilnius Harası çok önemli bir rol oynamıştır. Bu hara dışında Litvanya’daki Jagarskaya, Nemanskaya ve Sudavskaya Devlet Haraları ile Kedaynyayskiy ve Tauragskiy Devlet Aygır Üretme Çiftlikleri üretimin merkezi olmuştur. Yaklaşık 49 adet küçük işletmede de üretimin yapıldığı bu üretim döneminde 200 kısrak ve 300 kadar aygır sayısına ulaşarak SSCB’nin en başarılı at yetiştirme çiftlikleri olmuşlardır. Farklı iklim koşullarına çok çabuk adapte olabilen bu atlar, Sovyetler Birliği’nin hemen her bölgesine dağılmışlardır. 1970 yılına kadar Devlet Damızlık Kitabında (Государственную Племенную Книгу) 7.000 Litvanya atı kayıt edilmiştir. 1980 yılındaki kayıtlarda ise 12.900 adet kayıtlı Litvanya Ağır Yük atı bulunmaktadır (Barmintsev ve Kojevnikov, 1983).

Fiziksel olarak Rus Ağır Yük atı ile Sovyet Ağır Yük atı arasında bir konumda bulunan Litvanya Ağır Yük atı aygırı Aras, 1961 yılında 1397 m. mesafede 860kg.’lık bir yükü adetada 13’20sn’de, süratlide 4’45sn’de katetmiştir. En önemli pedigree aygırları Vilnius’daki haralarda yetiştirilen Linksmas, Karalüs, Vildoh ve Marsas’tır.

лтовская (lowadki

Fotoğraf 2: Ahreç donlu Litvanya Ağır Yük atı

Doğurganlık oranları yüksektir. 20 – 25 yıl kadar yaşarlar. Litvanya, Rusya ve Orta Asya’daki bazı bölgelerde eti, sütü ve yerel at ırklarının ıslahı için yetiştirilir. Rusya’da Mariy El Cumhuriyeti’nde Ovoşevod Süt Üretme Çiftliği (Мoлoчнoй Кумысной Феpме Сoвxoз Oвoщевoд)’nde yetiştirilen kısrak Biyşe 300 günlük laktasyon döneminde 7.000 litre süt vermiştir (Parfenov, 2002).

Ortalama cidago yükseklikleri 154 – 158cm. civarındadır. Ağırlıkları ise 645 – 700kg arasındadır. Litvanya Ağır Yük atlarının başları vücuduna oranla büyüktür. Düz bir profili vardır. Boynu kalın ve kaslıdır. Derin ve geniş bir göğsü, kısa ve geniş bir sırtı, geniş ve düşük bir sağrısı vardır. Bacakları genellikle çarpık ve kemiklidir. Toynakları sert ve küçüktür. Kuyruk ve yeleleri bol kıllı ve kalındır. Genel olarak donları ahreç, demirkır, al, doru ve yağızdır [1].


KAYNAKLAR

PARFENOV, Vadim Alekseyeviç (2002). Loşadi, İzdatelsvo Narodnoye Tvorçestvo, Moskva.

http://kohuku.ru/porodi/tyajeloupryajnie/52-litovskaya-tyazhelovoznaya-poroda-loshadey-litovskiy-tyazhelovoz-foto-proishozhdenie.html

http://www.cnshb.ru/AKDiL/0044/base/k0070025.shtm

http://konevodstvo.su/books/item/f00/s00/z0000006/st049.shtml


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.horses.sitecity.ru

2. http://www.lowadki.ru

3. Barmintsev ve Kojevnikov, 1983


[1] http://lohadi.ru