facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Binicilik Okulları 5: Majestic White Horses Binicilik Akademisi, Avusturya
M. Tekin KOÇKAR
4 Dakika Okuma Süresi
+ -

Binicilik Okulları 5: Majestic White Horses Binicilik Akademisi, Avusturya

Spanische Hofreitschule in Austria, (Avusturya İspanyol Binicilik Akademisi) Avusturya İmparatorluğu döneminde 1572 yılında ünlü Fransız binici, at eğitimcisi ve teorisyen Antoine de Pluvinel tarafından kurulmuştur. Kayıtlar 1565 yılında bu okul için ahşap bir binanın işletmeye açılmış olduğunu göstermektedir.

Ancak 1729 yılında İmparator VI. Charles döneminde mimar Joseph Emanuel Fischer von Erlach tarafından günümüzde de kullanılan ana manejin çizimi yapılarak inşası tamamlanmıştır.

Spanische-Reitschule

Avusturya İspanyol Binicilik Akademisi - Majestic White Horses

Kuruluşundan itibaren Güney Avusturya’da Lipizza bölgesinde yetiştirilen Lipizzan atlarını kullanan Akademi, kendi manejinde yaptığı düzenli gösterilerin yanı sıra Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinde gösteriler yapmaktadır.

Majestic White Horses olarak da bilinen Lipizzan atlarını yetiştiren okulun Viyana’da Hofburg’da bulunan kış ahırlarında ve güney Avusturya’da Heldenberg’de bulunan yaz ahırlarında yetiştirdiği 70 kadar safkan Lipizzan aygırı bulunmaktadır. Gösteriler için yetiştirilen atları bu aygırlardan elde etmektedir. 

Atların yetiştirilme ve eğitilme süreleri de belirli bir düzende yapılmaktadır. Bu eğitim yöntemleri şunlardır:

Remontenschule (Başlangıç eğitimi): Bu aşamada maneje getirilen 4 yaşına girmiş atlar eyer ve başlık takılmak üzere için özel eğitime tabi tutulurlar. İtaati kazandırmak amacıyla lonj eğitimi, adeta, süratli ve dörtnal biçimindeki yürüyüş tempolarının öğretimi, bu yürüyüş biçimleri arasındaki değiştirme, doğrusal zeminde yürüyüş, yardımlara yanıt verme ve biniş eğitimi için kas güçlendirme çalışmaları yapılır. Bu çalışmalar yaklaşık 2- 3 ay sürer.

Campagneschule (Mücadele Eğitimi): Bu aşamadaki eğitimler mutlaka en deneyimli eğitmenler tarafından yapılır. Çünkü atın yaşamı boyunca yapacağı hareketlerin en önemli temeli burada atılır. Bu aşamada yapılacak olan yanlışlıklardan ileride dönülmesi imkânsızdır. Bu eğitim sürecinde atın baş ve boyun toplaması, derli toplu yürüme, doğal adımların geliştirilmesi, atın teşvik edilmesi ve kas yapısının üst düzeye çıkarılması gerçekleştirilir. Bu aşamada kullanılan çift dizgin sayesinde atın yan yürüyüşleri toplanır ve at üçüncü aşamaya hazırlanır.

Hohe Schule (Haute Ecole – Yüksek eğitim): Bu aşamada, binici yavaş yavaş atını mükemmelliğe doğru itecektir. Atla olan iletişim, atın esnekliği, toplanma, yürüyüş biçimlerinin geliştirilmesi gibi çalışmalar yapılır. Bu sayede at için çok zor olan piaffe, passage, pirouette ve One-Tempi-Changes (ayak değiştirme) birçok hareket öğretilir. Bu aşamanın son bölümünde ise air above the ground (havada) hareketleri olan mezair, levade, capriole, courbette gibi sıçrama hareketleri öğretilir [1].

Tüm bu eğitimlerin süresi 2 yıl kadar sürmektedir. Bu sürenin sonunda atlar gösteri için ancak hazır olabilmektedir. Bu arada da binicilerin eğitimi sağlanır. Acemi biniciler de atların bu eğitim sürecini birlikte yaşarlar. Böylelikle 2 – 4 yıl süren eğitimleri sonunda biniciler de gösterilere hazır duruma gelebilirler.

Biniciler gösterilerde geleneksel olarak 17. ve 18. yüzyıllarda imparatorluk süvarilerince giyilen kahverengi ceket (tailcot), bicorn tarzı şapka, beyaz güderi pantolon, beyaz süet eldiven ve siyah deri çizme giymektedirler.

Женское пространство в культуре народов Кавказа  gösterileri - Viyana

Atlar ise gösterilerde donanımları en iyi eğitilmiş atlardan başlayarak şöyle düzenlenir; en iyi eğitilmiş ata Goldzeug adı verilen altın kaplamalı özel okul eyeri ile kapatılır. Genç aygırlar hariç diğer tüm atlara kırmızı, altın sarısı ya da yeşil altın sarısı renkte eyer altlığı Shabrack [2] konur.

Gösteri sırasında her binicinin yaptığı hareketi ayırt etmek için de çeşitli donanımlar kullanılır[3].

Pas de Deux



[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Riding_School

[2] Shabrack: Türkçe’de Çaprak denmektedir.

[3] http://www.srs.at