facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Atlı Oyunlar 8: Audarıspak Oyunu (Attan Düşürmece)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Atlı Oyunlar 8: Audarıspak Oyunu (Attan Düşürmece)

Genellikle Kazakistan’da ve Kırgızistan’da oynanan, atlardan binicilerin birbirlerini düşürme oyunudur. İki türlü oynanır. İlkinde genişçe çim bir arazide iki binici için 30 dk.’lık bir zaman dilimi belirlenir. Bu süre içerisinde her binici diğerini attan düşürmeye çalışır. Verilen süre içerisinde birbirlerini düşüremeyen biniciler oyun dışı kalır. 

Kazanan oyuncu ise diğer bir kazananla karşılaşır. Böylelikle son kazanan oyuncu ortaya konan ödülü alır. Oyunda birbirlerinin giysilerinden, başlarından, ayaklarından çekmek, kırbaç kullanmak yasaktır.

Oyunun başlamasını, geçici olarak durdurulmasını veya bitişini hakem ıslık ya da düdük çalarak tayin eder. Oyun sırasında atın eyeri sağlam olmalı ve en az üç kemerle bağlanmalıdır. Biniciler spor bir giysi giymelidir. Oyun sırasında 15 dk.’lık ilk süre tamamlandığında 5dk.’lık bir ara verilir [1].

horse-wrestling2

Audarıspak


Audarıspak II

İkinci tür Audarıspak oyunu ise birkaç metre eninde ve yaklaşık 500 m. uzunluğunda bir pistte oynanır. Başlangıç noktasından itibaren pistin ortasına bir çizgi çekilir. Yarış bireysel olarak eleme usulü düzenlenebileceği gibi takımlar halinde de düzenlenebilmektedir.

Oyun hakemin başlangıç noktasından işareti ile başlar. İşareti alan biniciler dörtnala at sürerken binicilerden biri diğerinin dizginlerinden yakalayıp atı ve biniciyi kendi çizgisi tarafına geçirerek bitiş çizgisine kadar götürmeye çalışır. Bu arada atından düşen binici kaybeder. Böylece bitiş çizgisine kadar gidebilen binici oyunu kazanır.

Oyun esnasında yerel giysilerini giymek zorunda olan biniciler oyunda kamçı, yüzük, toka, küpe, bilezik gibi diğer biniciye zarar verebilecek eşyaları kullanamaz.

Biniciler mutlaka 18 yaşın üzerinde olmalıdır. Oyunu erkekler kendi aralarında, bayanlar da kendi aralarında oynayabilirler. Oyunda şiddete izin verilmez. Yani vurma, tekmeleme gibi hareketler yasaktır. Binicilerin birbirlerinin atlarının dizginlerinden ve kemerlerinden tutup çekerek hamlelerini yapabilirler [2].

Audarıspak (Аударыспак) II.



KAYNAKLAR

http://silkadv.com/ru/node/2229

http://www.eastroute.com/ru/kazahstan/kazahskie-igri/audarispak

http://www.bilu.kz/kazah-igry.php

https://www.toibiznes.kz/ru/articles/natsionalnie-igri/audaryspak

http://www.zhigerastana.kz/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=44

http://www.knyazev-dojo.ru/audaryspak/



[1] http://www.kazakh.ru/news/articles/?a=1401

[2]http://www.ertegi.ru/index.php?id=28