Camargue Atı (Fransa)
Fransa’nın güneyinde Rhone Nehri Deltası’nda bulunan Camargue bölgesi yaban atlarıdır. Bu bölge yaşaması son derece zor, ıssız, bataklık bir bölgedir. Atın orijini çok eski çağlara kadar uzanmasına rağmen 1968 yılına kadar bir at türü olarak tescil edilmemişti. Bölgede yer alan ve M.Ö. 15000’li yıllardan kalma Lascaux mağara resimlerinde görülen atlarla ilişkisi olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra 19. yüzyılda güneydoğu Fransa’da Solutré’de bulunan at fosillerinin bu türün ataları olma ihtimali çok yüksektir. Uzun süre bataklıklardaki yaşam boyunca buradaki yerli atlar, Roma İmparatorluğu ve sonraki dönemlerde Kuzey Afrika atlarının kanlarından da etkilenmişlerdir. Ancak ilkel atın ana karakteristiklerini yitirmemişlerdir. Özellikle ağır, kare biçimli başları bu özelliklerini gösterir .
Fotoğraf 1: Camargue Atları
Bu atlar Camargue bölgesi yaşamında önemli bir rol üstlenmişlerdir. Bölge koruma muhafızları ve çobanlar, bölgede geleneksel olarak gelişen sığır sürülerini gütmek için güçlü, dengeli arazi binişi sağlayan bu atları kullanmaktadırlar. Küçük yapılı atlar olmalarına rağmen Camargue atları bataklıkların sert koşullarında iri binicileri güvenle taşıyacak güç ve cesarete sahiptir.
Fotoğraf 2: Camargue Atları
Günümüzde de sürüler halinde Camargue bataklıklarında yaşayan bu atlar her birinde bulunan lider aygırla yarı-yabani bir hayat sürerler. Bununla beraber denetim, genç atların işaretlenmesi, uygun damızlıkların seçimi ve damızlık olmayan kısrakların kısırlaştırılması için yılda bir kere toplanırlar. Otlakların çitle çevrilmesine, arazilerin tarım için kurutulmasına, çobanlara olan ihtiyacın azalmasına rağmen bu tür, hala bölgenin başlıca özelliğidir. Camargue vahşi yaşamı ile ünlenmiş bir bölge olduğundan buraya gelen turist sayısı giderek artmaktadır. Atların yeni görevi de bu turistler için binek atı olarak kullanılmak olmuştur.
1976 yılında Camargue atlarını koruma altına alan Fransız hükümeti ırkın saflığını korumak amacıyla Camargue Atları Damızlık Kitabını (Studbook du Chevaux Camargue) oluşturmaya başlamıştır.
Genellikle doru, koyu al ya da yağız renkte doğan taylar, 4 yaşına geldiklerinde kırlaşmaya başlarlar ve 10 yaşlarında beyazlaşırlar. Bundan sonra genel görünümleri hep beyazdır.
Fotoğraf 3: Fransız binici Lorenzo, Camargue Atları ile
Cidago yükseklikleri 132 - 142cm. civarında olan bu bataklık atları küçük ama çok güçlüdürler. Zor tabiat şartlarına karşı dayanıklıdırlar. Az beslenerek uzun süre yol kat edebilirler. Yüz hatları ve kafa yapısı kare biçimindedir. Gözleri yüzüne oranla büyüktür. Kulakları geniş yapılıdır. Boynu kısa ve kaslıdır. Yelesi ve kuyruğu uzun ve kalındır. Sırtı düz ve kısa, sağrısı dardır. Göğsü kaslı, geniş ve dirindir. Omuzları düz ve kısadır. Bacakları vücuduna oranla uzun görünümlü, toynakları sert ve kalındır. Ortalama 20 – 25 yıl yaşarlar.
Küçük ve yarı vahşi olmalarına rağmen oldukça akıllıdırlar ve çabuk öğrenirler. Bu nedenle Atlı sporların hemen her türünde, sirklerde, pony kulüplerde kullanılırlar. Fransa’da son yıllarda en popüler kullanım alanları uzun mesafeli dayanıklılık (Endurance) koşularıdır.
1964 yılında kurulan Camargue Atları Derneği (L’Association des Eleveurs de Chevaux de Race Camargue - A.E.C.R.C.) ve bu atlarla ilgili çeşitli kuruluşlar, bölgede düzenledikleri yerel festivallerle Camargue atlarının tüm özellikleri ile tanıtımı ve ırkın korunması için önemli çalışmalar yapmaktadır (Silvester, 2008).
Fotoğraf 236: Camargue Atı
KAYNAKLAR
https://italianrentalblog.wordpress.com/2015/09/01/the-wild-horses-camargue-in-southern-france/
https://blog.nationalgeographic.org/2017/07/09/the-camargue-wild-west-of-france/
http://www.midi-france.info/07020202_camarguehorses.htm
http://www.saintesmaries.com/le-cheval-de-camargue.html
http://www.hippologie.fr/camargue
http://www.camargueacheval.com/galerie-photo-camargue.html
FOTOĞRAFLAR
1. http://www.photosafaris.com
2. http://www.flickr.com
3. http://www.sidelinesnews.com
4. Irene SUCHOCKI