facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Atlı Gösteriler 11: İspanya’da Acoso y Derribo
M. Tekin KOÇKAR
1 Dakika Okuma Süresi
+ -

Atlı Gösteriler 11: İspanya’da Acoso y Derribo

İspanya’da Andalucia (Endülüs), Sevilla, Extramadura, Castilla-Leon bölgelerinde yapılan bir çeşit Rodeo’dur. İspanyolların geleneksel Doma Vaquera binicilik tekniklerine dayalı yapılan bu spor, yine sığır çobanlarının damgalamak amacıyla sığırları yakalama girişimlerinden doğmuştur [1].

İspanyol sığır çobanları olan Garrocha’lar ve Vaquero’lar tarafından 18. yüzyıldan bu yana yapıldığı bilinmektedir [2]. Bu sığır çobanlarının onur ve cesaretlerinin sınandığı Acoso y Derribo başlangıcından günümüze kadar çok az değişime uğrayarak süregelmiştir. Günümüzde gösteri ve yarışmaları İspanya'da Andalusian Atlı Sporlar Federasyonu (Federación Andaluza de Hípica) tarafından organize edilmektedir. Yarışma kuralları da her yıl bu federasyon tarafından yayınlanır (http://www.fah.es).

Acoso y Derribo 10

Acoso y derribo

Acoso y derribo sözcük anlamı olarak “rahatsız etmek ve devirmek” anlamlarını taşır. Sığırların bir sırık yardımı ile markalamak amacıyla ayrılması ve yere devrilmesini içerir.

Acoso y Derribo 11

Acoso y derribo



KAYNAKLAR

http://www.carrascaldesanchiricones.es/caballos/acoso-y-derribo

https://en.wikipedia.org/wiki/Acoso_y_derribo

https://web.archive.org/web/20120701142809/http://portaltaurino.net/especiales/otros_especiales/acoso_derribo.htm

http://www.fah.es/

http://www.fah.es/documentos/23_acoso_y_derribo/REGLAMENTO%20DE%20ACOSO%20Y%20DERRIBO%20EN%20COMPETICIONES%20TERRITORIALES.pdf





[1] http://portaltaurino.net/especiales/otros_especiales/acoso_derribo.htm

[2] http://garrochistasextremadura.com