facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Binicilik Okulları 4: Cadre Noir, Saumur Askeri Binicilik Okulu, Fransa
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Binicilik Okulları 4: Cadre Noir, Saumur Askeri Binicilik Okulu, Fransa

Fransa’nın atçılık alanında en önemli gurur kaynaklarından biri olan Cadre Noir Saumur Askeri Binicilik Okulu 1828 yılında batı Fransa’da Saumur şehrinde kurulmuştur. Avrupa’nın en eski süvari okullarından birisidir. Süvarilerin giymiş oldukları siyah üniformaları nedeniyle de Cadre Noir (Siyah Görünümlüler) adını almışlardır.

Fichier:Cadre noir - reprise des sauteurs à la main en presentation publique 3.jpg

Saumur Cadre Noir Büyük Manej’de gösteri sırasında - 2009 

Fransız ordusunda süvari subay ve astsubaylarının eğitimi için kurulan okul yaklaşık 200 yıldır geleneksel eğitim sistemini koruyarak varlığını sürdürmektedir.

1962 yılında Fransa’daki Süvari Birlikleri’nin kaldırılmasına rağmen Cumhuriyet Tören Muhafızları’nın eğitimini üstlenerek eğitimine devam etmektedir. 1972 yılında yenilenen yapısıyla da Fransa Spor Bakanlığı’nca Ulusal Binicilik Okulu - l’École Nationale d'Équitation (ENE) olarak da çalışmalarını sürdürmektedir.

Eğitim sistemi 1731 yılında Fransa Kralı 15. Lui döneminde Francois Robichon de la Gueriniere tarafından yayınlanan Ecole de Cavalerie (Süvari Okulu) adlı kitap, okulun temel eğitim sistemini belirlemektedir.

Binicilerinin birçoğunun Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonaları’nda dereceye girmiş olduğu okulda üst düzeyde at binen 20’nin üzerinde bay ve bayan binici ile 50 kadar çok iyi eğitilmiş İngiliz Thoroughbred, Anglo-Arap, Hanoverian, Selle Français (Fransız Binek) ve Lusitano atı bulunmaktadır.

Ahırlarda bulunan Lusitano atları Barok dönem (16. ve 17. yüzyıl) gösterilerinde kullanılmak amacıyla eğitilmektedirler. Diğer atlar ise Fransız sistemi için gereken pas de deux (iki at), pas de trois (üç at) ve bağlı olarak quantité (dört veya daha fazla at) ile yapılan çalışmalarda kullanılırlar.

Okul komutanlığını Albay Jean-Michael Faure yapmaktadır. 2010 yılında yeni bir düzenleme ile Fransa Binicilik ve Atçılık Enstitüsü - l'Institut Français du Cheval et de l'équitation, Ulusal Hara - Haras Nationaux birleştirilerek Fransa Tarım Bakanlığı’nın da denetimine girdi.

Böylelikle çalışmalarını binicilik ve binicilik sanatı ile faaliyetlerin teşviki, binicilik faaliyetleri için kullanılan atların eğitimi ve üretimi, bu alanlardaki ulusal ve uluslararası faaliyetlere katılmak biçiminde genişletmiştir [1].

Fichier:Cadre noir - reprise de manege 2.jpg

[1] http://www.cadrenoir.fr/ene-historique