facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Salernitano Atı (İtalya)
M. Tekin KOÇKAR
2 Dakika Okuma Süresi
+ -

Salernitano Atı (İtalya)

Andalus ve Napolitano atlarının melezlenmesiyle elde edilen ve İtalya’nın Campania Bölgesinde bulunan Salerno kenti ve çevresinde Picentini ve Alburni dağlarının eteklerinde yetiştirilen sıcakkanlı bir attır. Tarihte İtalyan Ordusu Süvarileri’nce çok sık kullanılmasına rağmen I. Dünya Savaşı’ndan sonra ilerleyen teknolojiyle birlikte bu atlar da Binicilik alanında kullanılmaya başlandı. Doğal bir sıçrama yeteneği vardır. Bu nedenle atlama sporlarında sıkça kullanılmaktadır.

Son iki yüzyılda Anglo-Norman, Fransız ve Rus binek atlarıyla melezlenerek ırkında gelişme sağlanan Salernitano atlarının görünüşü oldukça düzgündür. Uyumlu bir başı, parlak gözleri, geniş burun deliklerini gösteren güzel bir başı vardır. Uzun kaslı bir boynu, eğimli omuzları, ince ve güçlü bacakları vardır. Genellikle doru, yağız ve kestane renklerine sahiptir. Cidago yükseklikleri ortalama 163 – 173cm. dir. Binicilik sporu için eğitilmeye çok uygundur. Hareketleri çabuk kavrar ve unutmaz [1].

Salernitano (unire

Fotoğraf 1: Salernitano Atı

Dünyaca ünlü iki Salernitano atı vardır. Bunlardan ilki Merano ile binicisi Raimondo d'Inzeo, 1956 Dünya Show Jumping şampiyonasında altın madalya kazanmıştı. Yine aynı binici ile Posillipo adlı at 1960 Yaz Olimpiyatlarında altın madalyaya ulaştı. 1972 yılı Yaz Olimpiyatlarında ise Fiorello adlı at birinciliğe ulaştı.


KAYNAKLAR

http://www.agraria.org/equini/salernitano.htm

https://www.cibocanigatti.it/animali-da-cortile/cavalli/salernitano.asp


FOTOĞRAFLAR

1. https://www.unire.it/index.php/ita/Cavalli/Razze/Il-cavallo-salernitano



[1]  http://www.unire.gov.it