facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Atlı Oyunlar 6: Tent Pegging
M. Tekin KOÇKAR
6 Dakika Okuma Süresi
+ -

Atlı Oyunlar 6: Tent Pegging

Tarihi çok eskilere dayanan bir süvari sporudur ve Uluslararası Binicilik Federasyonu (FEI) tarafından resmi olarak tanınan 10 atlı spor disiplininden biridir.

Mızraklı Tent Pegging

M.Ö. 4. yüzyıldan bu yana Asya’daki çeşitli İmparatorluklar ile Güney Asya (Hindistan, Pakistan)’da yerli halklar tarafından oynandığı bilinmektedir. Daha sonraları Avrupa’daki İmparatorluklar tarafından Dünya’da yaygınlaştırılmıştır. Ancak ilk kökeni ve çıkış tarihi bilinmemektedir. Tüm unsurlar göz önünde bulundurulduğunda, bu rekabetçi atlı sporun, süvarilerin at üstündeki kılıç ve mızrakla olan maharetlerini geliştirmek için tasarlanan eğitim çalışmalarından türediği söylenebilir. Ancak, tent pegging ister süvarilerin genel yeteneklerinden, ister onları özel savaş durumlarına hazırlamak için çıkmış olsun, söylenceler ve milliyetçilik duygularıyla günümüze kadar korunabilmiştir.

Kılıçla Tent Pegging

En yaygın kabul edilen teori bu oyunun ortaçağ Hindistan’ında, süvarilerin savaş filleriyle karşılaşabilmeleri için eğitim olarak yaptıkları çalışmalardan ortaya çıkmış olduğu teorisidir. Bir süvari silahını filin ayak tırnağının arkasındaki hassas ete doğrudan saplayabilirse, bu düşman filin gerilemesi, sürücüsünü indirmesi ve muhtemelen orduyu kırarak ve piyadeleri çiğneyerek sağa sola saldırmasına yol açacaktır.

"Tent pegging" (Tentpecing) terimi, kesinlikle atlı süvarilerin, düşman kampına şafak öncesi sürpriz akınlar yaparak çadır direklerini yerinden çıkarmak ya da sökmek, böylelikle çadırları içinde uyuyanların üstüne devirerek hasar vermek ve kampta terör estirmek için kullandıkları bir terimdir. Ancak, bir süvari bölüğünün böyle taktiklere başvurduğunu gösteren çok az güvenilir kaynak vardır

Tent Pegging terimi sınırlı olarak, yer hedefleri olan özel bir atlı oyun için kullanılır. Daha geniş anlamda, at sırtında sivri uçlu silahlarla oynanan tüm atlı oyun sınıflarına da Tent Pegging denir. Bu tür sporlar için "equestrian skill at arms (Silahlı Binicilik Yeteneği)" terimi de kullanılmaktadır.

Mızraklı Tent Pegging

Bu oyunda bazı temel kurallar, kategoriler vardır. Bunlar dörtnala at süren binicinin yerdeki küçük bir hedefi (tahta parçası ya da çadır kazığı) delmek, almak ve taşımak için bir kılıç ya da mızrak kullanmasıdır. Sonradan bu spora Cigitovka’dan eklenen bazı hareketler de şunlardır: Mızrak ucunu asılı bir halkadan geçirmeye çalışmak, bir platform üstünde duran ya da bir ipte sallanan bir limonu kesmeye ya da delmeye çalışmak, kukla mızraklamak, binicinin sallanan ya da dönen bir kaide üzerine monte edilmiş bir mankene kılıçla veya mızrakla saldırması ve hedefe ok atmak gibi kategorilerdir.

2nd+Asian+Beach+Games+Day+3+Tent+Pegging+6nQYDYCpTc9l

Yarışmayı düzenleyen organizasyonlar Tent Pegging yarışmasının kurallarını, büyüklüğünü ve hedef kompozisyonunu; bir etapta yerleştirilmiş ardışık hedeflerin sayısını; kılıcın, mızrağın ya da yayın boyutları ve ağırlığını; her bir etabın tamamlanması için gereken minimum süreyi; hedefin vurulması, kesilmesi ya da taşınması gereken mesafeleri belirler.

Elinde mızrak ya da kılıç taşıyan binici, dörtnala koşan bir at üzerinde, toprağa çakılı ağaç kazığı çıkarmaya çalışır. Eğer çıkardığı bu kazığı 10 adım ötesine kadar başarıyla taşıyabilirse 4 puan alır ve finale kalır. Eğer kazık 10 adımlık çizgiden evvel düşerse binici 2 puan alır ve vuruş için bir şans daha elde eder.

Günümüzde, Tent Pegging tüm dünyada oynanmaktadır, ama özellikle Avustralya, Hindistan, İsrail, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Güney Afrika, Kanada, ABD ve İngiltere’de popülerdir. Asya Olimpiyat Konseyi de 1982 yılında Tent Pegging’i resmi spor olarak tanımıştır. 

Tent Pegging, 2004 yılında FEI tarafından da resmi atlı spor disiplini olarak tanındı. 2008 Uluslararası Tent Pegging Şampiyonası sonuçlarına göre, şu anda dünyanın önde gelen üç takımı Kanada, Hindistan ve Umman’dır.

Çeşitli ülkelerde Askeri Süvari Birlikleri üyeleri ve Atlı Polis güçleri dünya klasmanında Tent Pegging yarışmalarında hala baskın olsalar da, bu spor sivil biniciler tarafından da artan bir biçimde ilgi görmeye başlamıştır.

Tent Pegging oyununun merkezi günümüzde de Asya ve Orta Doğu ülkeleridir. Uluslararası Tent Pegging Şampiyonalarına ve Asya Oyunlarına geleneksel olarak en fazla yarışmacı ve katılımcı bu bölge ülkelerinden olmaktadır. Yeni ve gelişmekte olan bazı ulusal Tent pegging dernekleri sporun popülerliğinin artmasına katkıda bulunmaktadırlar. Avustralya Kraliyet Adelaide Show (The Australian Royal Adelaide Show - ARAS), İngiliz Tent Pegging Derneği (British Tent Pegging Association - BTPA) ve Amerika Birleşik Devletleri Süvari Derneği (US Cavalry Association - USCA) bu kuruluşlardan bazıları olarak sıralanabilir.

DSC00333

Hindistan Tent Pegging takımı

http://farm7.staticflickr.com/6102/6849224014_8a094f7c28.jpg

Pakistan Tent Pegging takımı




KAYNAKLAR

https://www.topendsports.com/sport/list/tent-pegging.htm

http://satentpegging.wixsite.com/satentpegging

http://aroundpakistan.com/tent-pegging-the-ultimate-adventure-sports/

https://www.britishtentpegging.co.uk/

http://www.tentpeggingaustralia.org/

http://www.upperhuntershow.com.au/events/upperhuntershow-entertainment/tent-pegging/

https://www.ustpf.org/history-of-tent-pegging-standards