facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Miyako Atı (Miyako Uma) (Japonya)
M. Tekin KOÇKAR
2 Dakika Okuma Süresi
+ -

Miyako Atı (Miyako Uma) (Japonya)

Japonya’nın güneyinde yer alan Miyako Adası’nın pony atlarıdır. Miyako Adası yüzyıllardır Japonya’da Okinawa Bölgesi’nde bir at yetiştirme merkezi olarak bilinir. 13. yüzyıldan bu yana bilinen ve 1955 yılına kadar yaklaşık 10.000 adet olan Miyako Atı popülasyonu, 1975 yılında teknolojinin ilerlemesi ve motorize tarım ve hayvancılık nedeniyle oldukça azalmıştı. 1988 yılında ise sadece 11 adet Miyako Atı vardı. 1993 ve 2001 yıllarında yapılan Hükümet müdahaleleri ile popülasyonun koruma altına alınması sağlanmıştır.

Miyako-Horse (hevosmaailma

Fotoğraf 1: Miyako atı

Miyako atlarından ehlileştirilenler, bölgede binicilik sporlarında, atlı gösterilerde, Pony Club’larda ve bazı yerli atların melezleme çalışmalarında kullanılmaktadırlar.

Miyako atı küçük olduğu kadar güçlü ve hızlı bir attır. Toynakları küçük ancak oldukça serttir. Taşlı patika ve dağ yollarında kolaylıkla yol alabilir. Köylüler tarafından şeker kamışı tarlalarında uzun yıllar çalıştırılmışlardır. 

Cidago yükseklikleri ortalama 142cm. olan bu pony atların donlarında doru, açık doru ve altın renkler ağırlıklıdır (Hendricks, 1995).

Miyako Horse (petinfospot

Fotoğraf 2: Miyako atı


KAYNAKLAR

HENDRICKS, Bonnie L. (1995) International Encyclopedia of Horse Breeds, University of Oklahoma Press, Norman.

https://wikivisually.com/wiki/Miyako_horse

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5289264/


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.hevosmaailma.net

2. http://www.petinfospot.com

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5289264/