facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Trakehner Atı (Almanya)
M. Tekin KOÇKAR
5 Dakika Okuma Süresi
+ -

Trakehner Atı (Almanya)

Trakehner Almanya'nın en eski ılıkkanlı ırklarından birisidir. Arkadaş canlısı, akıllıdır ve atletik yeteneği yüksektir. Prusya kralı I. Frederick Wilhelm, askerlerinin daha hızlı, sağlam ve dayanıklı bir şekilde sevkiyatını sağlamak üzere bu atları 1732 yılında oluşturmuştur. Bu amaçla Doğu Prusya'da Trakehnen Kraliyet Harası 1000 atlık bir sürüyle kurulmuş, Schwaike denilen küçük yerli kısraklar ile İngiliz Thoroughbred atlarının ve safkan Arap atlarının aygırlarını çiftleştirmiştir [1]. 

Fotoğraf 168: Trakehner Atı 1927

Yıllar boyu kraliyet harası yöneticileri birçok farklı ırktan melezlemeyi denemişlerse de Thoroughbred ve Arap atlarında karar kılmışlardır. Bu çiftleştirmelerden elde edilen sonuç kralı tatmin etmiştir. Sadece en iyi atlar çiftleştirmede kullanılırken diğerleri binek atı olarak satılmıştır. Bir süre sonra ayrıcalıklı yeni bir cins ortaya çıkmıştır. 1787 yılında ilk kez Trakehnen Harası'nda doğan atlara Trakehner adı verilmiştir. Bunun yanısıra Doğu Prusya adıyla bilinen bir diğer at cinsi de özel yetiştiriciler tarafından Trakehnen'den alınan kısrakların Trakehner cinsi aygırlarla çiftleştirilmesi sonucu oluşturulmuştur.

1802 yılında Napolyon’un Prusyayı işgal etmesi sonucunda bölgedeki Trakehnen at popülasyonu çok azalmıştı. 1812 yılı sonunda işgalin ardından yeniden toparlanan hara I. Dünya Savaşı’nda Prusya’nın kullanacağı atların birçoğunu üretir duruma gelmiştir.

Fotoğraf 2: Trakehner Atı

II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar hem Trakehner kanı atlara hem de Doğu Prusya kanı atlara Trakehner denildi. 1945'de Doğu Prusya'nın bazı atları oldukça ağır işlere koşuldu. Sovyet Ordusu’nun batıya göç etmeye zorladığı dönemlerde bu atlar sahiplerinin ve tüm eşyalarının içinde bulunduğu vagonları çektiler. Tek kaçış rotaları ise Baltık Denizi'nin bir körfezi olan Kurische Haff idi. Bu bölgede deniz tamamen donardı. Birçok at bu zorlu koşullara dayanamadı ve kırılan buzların arasında can verdi. Atların %10'undan daha azı Batı Almanya'ya kadar ulaşabildi. Birçoğu ise Sovyet Ordusu ve Polonya Hükümeti tarafından savaş ganimeti olarak ele geçirildi. Bu atlar yerli ılıkkanlı at türlerinin oluşumunu da etkilediler. Batı Almanya'da bulunan Doğu Prusya atları Dr. Fritz Schlike tarafından bir araya toplandı ve yetiştirilmeye devam edildi. Birçok Batı Alman jenerasyonu Trakehner atının üretilmesinden sonra iklimin ve doğal koşulların değişimine rağmen cinsin özelliklerinin aynı kaldığı görülmüştür (Kamzolov, 2002). 

Atların bu özellikleri günümüz için de geçerliliklerini korumakta ve Trakehner atları halen dünyanın farklı bölgelerinde yetiştirilmektedir. II. Dünya Savaşı'ndan sonraki yıllarda Trakehner aygırları diğer Alman ılıkkanlı türlerine çekilerek farklı cinsler ortaya çıkmıştır. Örneğin; Abglanz isimli bir Trakehner aygırı Hanoverian cinsinin oluşturulmasında kullanılmıştır.

Trakehner (horsebreedslist

Fotoğraf 3: Trakehner Atı

1950'li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Alman asıllı Gerda Friedrichs, 3 aygır ve bir düzine kadar kısrak ithal ederek Amerikan Trakehnerlerinin oluşumlarını sağlamıştır.

Cidagosu 160 - 170cm. yüksekliğinde yüksek bir attır. İyi bir kemik yapısı mevcuttur. Buna rağmen birçok diğer Avrupa ılıkkanlı atlarına göre daha zariftir. Doğal zarafeti ve dengesi ile mükemmel bir performans atıdır. Derin, kavisli omuz yapısı ve uzun sırtının imkân sağladığı yumuşak, dengeli dörtnalı; hafif, esnek süratlisiyle Dressage’da başarılı olmasının yanı sıra, karakteristik kuvvetli sağrısı, güçlü eklem ve kas yapısı ile mükemmel bir atlama atıdır. En çarpıcı özelliği ise dikkatli, akıllı, yetenekli, sakin, itaatkâr mizacıdır [2].

Trakehner (trakehner-stutenboerse

Fotoğraf 4: Trakehner Atları


KAYNAKLAR

CLOUGH, Patricia (2014): In langer Reihe über das Haff: Die Flucht der Trakehner aus Ostpreußen. Pantheon Verlag, 2. Auflage.

KAMZOLOV, Borislav. İstoriya Trakenenskoy Loşadi, Kavaler Pablişers, Minsk, 2002.

http://www.horsemagazine.com/thm/2014/12/the-trakehner/

http://www.trakehnergestuet-murtal.at/mythos-trakehner.html

https://www.trakehner-verband.de/


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.trakehnergestuet-murtal.at/mythos-trakehner.html

2. http://www.trakehner-stutenboerse.de

3. http://www.horsebreedslist.com

4. http://www.trakehner-stutenboerse.de




[1] http://www.holdershill.com

[2] http://americantrakehner.com