facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Atlarda Don ve Nişaneler >
  3. Atlarda İzabel Don (Isabelline)
M. Tekin KOÇKAR
4 Dakika Okuma Süresi
+ -

Atlarda İzabel Don (Isabelline)

İzabel Don (Isabelline): Vücudu örten kıllar sarı rengin değişik tonlarında bulunurlar. Yele ve kuyruk kılları ise mısır püskülüne benzer vücut kıllarından daha açık renktedir. Bu don renginin meydana gelmesinin sebebi, renk açma özelliği olan “C” (Cream) genidir. Bu genin dominant alleli olan “C” geninin renk açma özelliği yoktur. Yani atın genotipinde “CC” genotipi bulunduğu takdirde, atın vücudunda yerleşmiş renkte bir açılma olmaz. Fakat bu genin resesifi olan “Ccr” alleli, mevcut rengi bir ton açar. “Ccr” geni al dona sahip atın vücudunu sarıya çevirirken, uzantılardaki rengi ise daha fazla açarak neredeyse beyaza yakın mısır püskülü sarısına çevirir. “Ccr” geninin siyah renk üzerinde bir etkisi yoktur. Bu yüzden yağız, doru veya kula dondaki atların siyah bölgelerinin rengini açamaz.

İzabel dona sahip atta eğer “Ccr” geninden iki tane varsa, yani homozigot resesif (CcrCcr) ise, atın rengini iki doz açar ve atın rengi neredeyse beyaza yakın krem rengine (Cremello Colour) kadar açılır. Bu dona sahip atlar sıklıkla kır atlar ile karıştırılır. Bu karışıklığı önlemenin en kolay yolu, atın gözlerine bakmaktır. Homozigot “CcrCcr” genotipe sahip Cremello dondaki bir atın gözleri buz mavisi renktedir. Kır atın gözleri ise normal kahve renkte olur (Yılmaz ve Ertuğrul, 2012). 

Bazı durumlarda İzabel renk bir ton koyu olabilir. Bu durumda koyu İzabel don, konunun acemisi kişilerce sıklıkla “Akkanat al don” ile karıştırılır. Aslında birçok at uzmanı, al ile izabel don arasındaki sınırı belirlemenin çok zor olduğunu ifade ederler (Yarkın, 1953). 

İzabel donun farklı tonları ise şunlardır:

Açık İzabel: İzabel donun en açık renkte olanıdır. Albino renge çok yakındır. Vücudundaki kıl örtüsü çok hafif sarımsı renktedir. Bazı kaynaklarda “Ak İzabel” don olarak da değerlendirilmektedir (Fotoğraf 1).

Normal İzabel: İzabel rengin orta tonda olanıdır. Güneş ışığında saman renginden buğday tanesi rengine kadar değişik renklere bürünebilir. Bazı kaynaklarda “Altın” ya da “Sarı İzabel” olarak da adlandırılmaktadır (Fotoğraf 2).

Kırmızı İzabel: Bu donda renk koyu altın sarısıdır. Çoğunlukla madeni bir parlaklık gösterir. Yele ve kuyruk kılları beyazımsı veya kül rengindedir. Çok defa aynı rengin koyu tonunda benekli olurlar (Fotoğraf 3).

Koyu İzabel: Açık kahverengiye yakın bir renk tonu vardır. Yele ve kuyruk kılları beyazımsı, açık renktedir (Fotoğraf 4).


İzabel Don’un bazı tonları Türkçede “Ak kanat” olarak da adlandırılabilmektedir.


Quarter_Horse(REFON)

Fotoğraf 1: Açık İzabel (Amerikan Quarter atı)


Don etalon Verdikt (forum

Fotoğraf 2: Normal İzabel (Fransız Binek atı)


Budyonnıy (konidona

Fotoğraf 3: Koyu İzabel (Budyonnıy atı)


Don Atı (fefa-art

Fotoğraf 4: Kırmızı İzabel (Don atı)