facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Doğu Bulgar Atı (Bulgaristan)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Doğu Bulgar Atı (Bulgaristan)

20. yüzyılın başlarından itibaren Bulgaristan’da geliştirilen Binicilik sporları için yetiştirilmiş bir attır. Üç gün yarışları (Eventing) , At Terbiyesi ve Doğa Binişi (Hacking) için son derece uygun özellikleri vardır.

19. yüzyılın sonlarından itibaren Shumen şehri yakınlarında 1894 yılında kurulan Kabiuk Harası ile Sofya yakınlarındaki Bozhurishte Askeri Harasında, Bulgaristan’daki Arap atları ve Anglo-Araplar ile yerli atların melezlenmesiyle oluşturuldu. 1930’lu yıllarda bir defaya mahsus olmak üzere İngiliz Thoroughbred kanı da eklenen Doğu Bulgar atı (East Bulgarian Horse) 1951 yılında resmen tescil edildi.

Fotoğraf 1: Doğu Bulgar Atı

Temelde Sempiternal, Kozak, Laudon, Emilyen, Betyar, Fenek, Gallion, Furioso, Tihany, Sanger, Edelknabe ve Vustershire adlı aygırlar ve onların kanından gelen atlarla oluşturulan Doğu Bulgar atı 1980’li yıllarda yeni bir aşamadan geçirildi. Kanlarında Hannover, Holstein, Trakehner ve Fransız Saddle Bred kullanmak suretiyle ırkın iyileştirilme çalışmaları yapıldı.

Ancak 1990’lı yıllarda Bulgaristan’da gelişen siyasal ve sosyal olaylar bu at ırkında bazı kayıplara yol açtı. Bu atın en önemli ırk temsilcileri olarak Kabiuk harasından Tihany, Sanger ve Vustershire aygırlarının soyu bulunmaktadır. Günümüzde ise yine aynı haranın en önemli aygırları Wilhelm (1988 doğumlu), Zemen (1988 doğumlu), Treger (1989 doğumlu)’in soyları sürdürülmektedir [1].

Genellikle uyumlu bir karaktere sahip olan Doğu Bulgar atları, enerjik bir yapıya sahip olmalarına rağmen oldukça sessizdirler. Düz bir profili, ince kafa yapısı, yüz hatlarına oranla büyük gözlere sahiptir. Kuvvetli omuz yapısı, ince ve güçlü bacakları, derin ve geniş göğsü, uzun ve düz bir sırtı, hafif eğimli kalçası vardır. İdeal bir binek atı özelliklerini taşımaktadır.

Doğu Bulgar atının donları ağırlıklı olarak yağız, koyu al ve doru renklerdedir. Ortalama cidagoları 153 – 160cm. yüksekliktedir.

http://eastbul.com/images/theme/bottom_right_2.jpg

Fotoğraf 2: Doğu Bulgar Atı engel atlamada

East-Bulgarian (silvena

Fotoğraf 3: Doğu Bulgar atı profili


KAYNAKLAR

http://eastbul.com/

http://www.theequinest.com/breeds/east-bulgarian/

http://horsehints.org/Breeds/EastBulgarian1.htm

http://www.konete.bg/view/showcategory/polezno/246

http://kabiuk.net/bg/breeds

http://ezdapress.com


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.eastbul.com

2. http://eastbul.com

3. http://www.silvena.com

4. http://kabiuk.net/bg/breeds

5. http://www.horsebreedspictures.com/east-bulgarian-horse.asp



[1] http://www.eastbul.com