facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Kılavuz atlar
M. Tekin KOÇKAR
2 Dakika Okuma Süresi
+ -

Kılavuz atlar

Özellikle görme engellilerin yol bulmalarında poni atların kılavuz olarak kullanılmaları son yıllarda artmaya başlamıştır. Bu alanda birçok ülkede kurulan yardım vakıfları atların temin edilmesi, eğitimi ve görme engellilere yardım etme konusunda çok büyük adımlar atmaktadırlar.

Görme engelliler için uygun maliyetli ve güvenilir bir hizmet sunan poni atlarla kılavuz hizmeti 1990’lı yılların başından itibaren artan bir biçimde sürdürülmektedir. Bu poni atları genellikle Güney Amerika kökenli Falabella atlarıdır.

Göster At Galeri - Kılavuz Atlar

Falabella Kılavuz atı

Çok küçük yapıları olan bu atların yalnız görme engelliler için değil, hayvan sevgisi olan ancak farklı türlere alerjileri olanlar, kedi, köpek korkusu olanlar ile bedensel ve ruhsal engellilerin rehabilitasyonu amacıyla kullanıldığı görülmektedir. Bu tür atlar 30 – 40 yıl civarındaki uzun ömürleri, sakin karakterleri, çabuk öğrenebilmeleri, kolay eğitilebilmeleri, güçlü hafızaları, yaptıkları işe uyum sağlamaları ve kolay odaklanabilmeleri, dayanıklı olmaları, doğaları gereği kendi güvenliği ile sahibinin güvenliğine odaklı olmaları, hijyenik olmaları nedeniyle tercih edilmektedirler [1].

Görme engelli ve Kılavuz at [2]

Atlar doğaları gereği insana olan yakınlıklarıyla tarih boyunca da kılavuzluk hizmetlerinde çeşitli biçimlerde kullanılmıştır. Dağ ve orman yollarında yol bulma konusunda içgüdüleri oldukça sağlamdır.

Bu konuda birçok efsaneye, hikâyeye, romana, şiir ve şarkıya, filme konu olmuşlardır. Yaralı binicisini eve götüren, dağlardan yol bularak binicisine yol gösteren at gibi birçok hikâye konular arasında yer almaktadır.



[1]www.guidehorse.com

[2]http://erikfoto.com