facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Brabant Atı (Belçika)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Brabant Atı (Belçika)

Orta çağda Belçika ağır yük atları ile ünlüydü. Belçika’da Brabant Bölgesinde Flaman Shire atı ile yerli ırkların karıştırılması sonucunda ortaya çıkan Brabant Atı ülke genelinde at ırklarının ilk tescil edilmeye başladığı yılların başında, 1885 yılında Belçika Kraliyet Belçika Atı Derneği’nce (Societe Royale pour Le Cheval de Trait Belge) kayıt altına alındı. 

Bu tarihten bir süre önce ilk Belçika Brabant atları Amerika Birleşik Devletlerine 1800’lü yılların ortalarında ithal edilmişlerdi. Brabant atı Amerika’da da çok ilgi gördü.. 1940 yılında kurulan Amerikan Brabant Atı Derneği (American Brabant Association) ve at yetiştiricileri gücü ve uysallığı nedeniyle bu atla çok ilgilendiler. Yerli ırklarla da kan karışımı yaparak Cidago yüksekliklerini 152 - 170 cm. yüksekliğe kadar çıkardılar.

Brabant horses (flickr

Fotoğraf 1: Brabant ağır yük atları

ABD’de ve Dünyanın başka ülkelerinde yetiştirilen Brabant Ağır yük atları da yine Belçika Kraliyet Belçika Atı Derneği’nce (Societe Royale Pour Le Cheval de Trait Belge) kayıt edilmektedir. Genel olarak ahreç donlara sahiptir. Ancak siyah lekeleri bulunan kestane rengi, doru ya da demir kır renkli donları da bulunmaktadır. Alın kısımları ile dizinin alt kısımları, kuyruk ve yeleleri siyah renkli ve tüylüdür. Kuyrukları genellikle geleneksel olarak kesilir. Oldukça uysal, soğukkanlı atlardır. Cesur ve enerjiktirler. İşe isteklidirler ve dayanıklıdırlar.

Genel olarak Belçika’da Brabançon, Kuzey Belçika’da ise Belgisch Trekpaard diye de anılan Belçika Ağır Yük Atları, atlı gösterilerde, çiftçilikte, araba koşumunda kullanılırlar. Belçika ve ABD dışında Almanya, Fransa, Hollanda, Danimarka ve Lüksemburgda da Brabant atı yetiştirilmektedir (Maass, 2005).

Fotoğraf 2: Brabant atları güzellik yarışması

Brabant horses (flickr

Fotoğraf 3: Brabant atları çift sürme sırasınd


KAYNAKLAR

MAASS, Sarah (2005). The Belgian Horse, Capstone Press, Mankato, Minnesota.


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.flickr.com

2. http://www.flickr.com

3. http://www.trekpaard.net/nl/informatie/kleuren-belgisch-trekpaard