facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. Dünyada Atçılık Uygulamaları >
  3. Atlı Sporlar 3: Cutting (Sürüden Ayırma)
M. Tekin KOÇKAR
2 Dakika Okuma Süresi
+ -

Atlı Sporlar 3: Cutting (Sürüden Ayırma)

Amerika ve Avusturalya’da sığır çiftliklerindeki gereksinimlerden doğmuş, son yıllarda Avrupa’da da hızla yayılmaya başlayan bir atlı spordur. Bir danayı sürüden belli bir süreliğine ayırmaya dayalı Western binicilik yarışmasıdır.

Cutting yarışmalarında genellikle Amerikan Quarter Atları (American Quarter Horse) kullanılmaktadır. Bu atların en önemli özelliklerinden olan sığırlar karşı olan hassasiyetleri ve ön ayaklarının kısalığı nedeniyle çok çevik olmalarıdır. Amerikan Quarter Atları bu yeteneklerini içgüdüsel olarak elde ederler.

DSC_5402

Cutting

Binici sürüden ayıracağı hayvanı seçer. Seçilen hayvan sürüsüne katılmak için kaçmaya çalışır. Bu sırada binici atı ile hayvanı belli bir süreliğine sürüden uzak tutar. Bu konudaki yeteneği ve ayırma süresi hakemler tarafından değerlendirilir. Bir yarışmacı 2.30dk. içerisinde iki ya da üç hayvanı ayırmak zorundadır [1].

İlk resmi Cutting yarışmaları 1946 yılında Amerikan Ulusal Sürüden Ayırma Derneği (National Cutting Horse Association – NCHA)’nin kurulmasıyla başlar. 2006 yılında ABD’de Sürüden Ayırma yarışmalarında elde edilen yıllık ciro 3.7 milyon dolara ulaşmıştır. 2011 yılı itibariyle ise Avustralya ve Avrupa dâhil yıllık elde edilen para miktarı toplam 39 milyon dolar civarındadır [2].



KAYNAKLAR

[1]http://www.nchacutting.com

[2]http://en.wikipedia.org/wiki/Cutting_sport