facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Altay Atı (Altay Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Altay Atı (Altay Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu)

Altay Atları, uzun bir zaman sürecinde, kıtanın zorlu iklimi ve anavatanları Taiga dağlarının özel koşullarından bariz bir şekilde etkilenerek gelişmişlerdir. Bugünkü Tuva ve Buryat Cumhuriyeti sınırlarında yılkı (tabun) halinde yetiştirilirler.

Tipik bir Altay Atı’nda baş ortalama uzunlukta, büyük ve biraz kabadır; boyun etlidir, sırt uzun ve hafifçe basıktır; boğak iyi gelişmiştir, bacaklar kısa ve düzgündür. Uyumundaki bazı hatalar, meyilli bukağılık ve kavisli diz içidir. Ortalama ölçüleri; Aygırlarda, cidago 140cm, göğüs kolanı 170cm, incik kemiği çevresi 19cm; kısraklarda sırasıyla: 137cm, 170cm ve 18cm. Renkleri benekli (appaloosa), kestane, doru, yağız ve demirkırdır. 

000063

Fotoğraf 1: Altay benekli (Appaloosa) atları

Altay Atı, yıl boyunca meralarda otlamaya çok alışıktır. Altay ve safkan melezlerinin iyi bir performansı vardır. İdarelerinin kolay ve sağlıklarının yerinde olmasının yanı sıra, Altay Atı’ndan daha büyük, daha iri ve güçlü olurlar. Et sağlayıcı bir cins üretmek adına, Altay At’ı Litvanyalı, Rus ve Sovyet Ağır Yük Çekme Atı’yla melezleme çalışmaları yapıl-maktadır. Bu melezlemeler, Sovyet Hükümetinde yapıldığı gibi, devrimden sonra da yapıldı ve daha sonra melez atlar “safkan” olarak üretildi.

Bu cins, Altay dağlarında yüzyıllar boyunca yetiştirildi ve sert çevre koşullarına çok iyi uyum sağladı. Bu dağlık bölgede atlar, kabile insanları ve Nomadlar için her zaman çok önemli oldu. Bölge insanları güçlü kalbi, ciğerleri, kasları ve sert ayaklarıyla güçlü tendonları olan atlara ihtiyaç duydular. Onlar için sağlam basan bir at çok önemlidir, çünkü kayalardan oluşan dik dağ patikalarında yol almaları ve hızlı akan dere ve nehirleri geçmeleri gerekmektedir. Altay Atı’nın gelişimi, ona güvenen insanlar için vazgeçilmez ve dayanıklı bir hayvanın ortaya çıkmasıyla sonuçlanmıştır (Barmintsev, 1983).

Two Telengits horseback wrestlers take each other on as part of a celebration of the 150th anniversary of the unification of the Telengits people and Russia on June 19

Fotoğraf 2: At güreşi (Audarıspak) oynayan Altaylılar


KAYNAKLAR

BARMİNTSEV, Yuriy (1983). Yevgeniy Kojevnikov. Konevodsvo v SSSR, İzdatelsvo Kolos, Moskva.

http://www.theequinest.com/breeds/altai/

http://www.ponynhorse.com/breed/Altai%20Horse.html

http://www.petguide.com/breeds/horse/altai-horse/


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.yagro.ru

2. http://www.petguide.com/breeds/horse/altai-horse/

3. https://www.rbth.com/multimedia/2015/06/23/horseback-wrestling-in-the-altai_146127