facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Calabrese Atı (İtalya)
M. Tekin KOÇKAR
2 Dakika Okuma Süresi
+ -

Calabrese Atı (İtalya)

İtalya’nın en güney ucudaki Calabria Bölgesinde yetiştirilen atlardır. Calabrese atlarının orijininde Kuzey Afrika Arap atlarının kanı ağırlıktadır. Son yıllarda Thoroughbred’lerle kan melezlemesi yapılmak suretiyle gücünün arttırılması sağlanmıştır. Roma İmparatorluğu döneminde Yunanlı tarihçi Polybius (MÖ 203 – 120) bu atlardan söz ederken “zarif bir yapısı ile ince, çevik ve hızlı bir attır” demektedir. Julius Sezar ve Annibal arasındaki savaşta Roma Lejyonları ve Lombard’lar tarafından kullanılan en gözde atlardı [1].

Fotoğraf 1: Calabrese Atı

19. yüzyılda 1880 yılında çıkan ilk Kraliyet Kararnamesi ile bölge atlarının aygır kayıtları tutulmaya başlandı. 1960’lı yıllarda Nino ve Michael Boscarelli kardeşlerin yetiştirdiği “Triumph III” adlı at Roma Olimpiyatlarında büyük bir başarı elde etti. Yine aynı yıl Nino Boscarelli tarafından kurulan “Scuola Militare di Pinerolo (Pinerolo Askeri Binicilik Okulu)” yerel geleneklerle modern binicilik sistemlerini mükemmel bir biçimde uygulayarak okulun adını duyurmayı başarmıştır.

Günümüzde Calabrese atları iyi takip edilen soyu ve eğitimine verilen önem sayesinde Binicilik sporları için aranan atlardan olmuştur. Calabrese atlarının cidago yükseklikleri 160 – 165cm. arasındadır. Ortalama ağırlıkları 450 - 500kg. dır. Orantılı ve uzun bir boynu ile düzgün kafa yapısına ve kemerli buruna sahiptir. Eğik sağrısı, güçlü ve kaslı bacaklara, sert toynaklara sahiptir.

Açık ve koyu kestane, doru, yağız ve demir kır donlarındadır. Dost canlısıdır, çabuk yorulmaz, canlı, aktiftir ancak kolay eğitilebilir bir karaktere sahiptir. Binicilik sporlarının yanı sıra Turizm amaçlı ve binicilik eğitiminde de sıkça kullanılmaktadır [2].



KAYNAKLAR

http://www.ilportaledelcavallo.it/articolo.asp?id_articolo=5617

https://www.ilportaledeibambini.net/portfolio-articoli/cavallo-calabrese/



FOTOĞRAFLAR

1. http://www.ilportaledelcavallo.it/articolo.asp?id_articolo=5617

2. https://www.ilportaledeibambini.net/portfolio-articoli/cavallo-calabrese/




[1] http://www.paglialonga.it

[2] http://www.agraria.org