facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Belçika Sıcakkanlı Atı BWP (Belçika)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Belçika Sıcakkanlı Atı BWP (Belçika)

Avrupa'da 20. Yüzyılın ortalarından itibaren yetiştirilmeye başlayan, Belçika Sıcak Kanlı Atı BWP benzersiz bir attır. İlk aygır kitabı (Studbook) 1937 yılında Canon De Mey tarafından yazılmaya başladı. Bu at Flaman dilinde kırsal süvari anlamına gelen “Landelijke Ruiterij” den doğdu. Belçika ordusunun bu atları askeri alanda çok başarılı idiler. Ancak askeri alanda atların kullanımının sona ermesi ile birlikte 1955 yılında kurulan VZW Fokvereninging van het Landbourijpaard (Ulusal Binicilik Atı Üretme Derneği) üyeleri bir spor atı yaratma ve yetiştirme gerekliliği konusunda çalışmalara başladılar.

Belçika Sıcakkanlı Atı BWP logosu

1954 yılına kadar olan dönemde spor atı yetiştirme girişimlerine Belçika hükümeti izin vermiyordu. Bu tarihe kadar düzenlenen ilk turnuvalarda, yarışmacılar yalnızca çiftlik atlarını kullanıyorlardı. Bu yasağın kaldırılmasından sonra gerçek bir binicilik sporu atı yetiştirmenin yolu açıldı. Landbourijpaard'ın adı kayboldu ve yerini Belgische Warmbloed Paard (Belgian Warm Blood Horse) aldı. Bugün bu atlar bütün dünyada “BWP” markası olarak bilinmektedir.

İlk BWP yetiştiricileri her şeye baştan başladı. Binicilik atlarının yetiştirilmesi için Belçika’da bir gelenek yoktu. İyi bir spor atını en yüksek kalitede elde etmek için en iyi genleri aradılar. Başlangıç için Gerderland’a, ardından Normandiya ve Hannover'e gittiler.

BWP atı: Quatre-Mai

Özellikle DEUSS kardeşler Hannover'den önce aygır Flügel'i, sonra Lugano'yu aldı. Marc Van Dijck, 3 yaşında Codex adında bir Hoslteiner ithal etti. Bu sayede en iyi Avrupa kanlarının ustaca karışımı olan 1.000 adet damızlık at ile birlikte, onlarca yıl süren çalışma sonunda bugün Belçika’da ve binicilik sporu dünyasında “Rüya Atlar – Dream Horses” ünvanını hak eden mükemmel atları yetiştirdiler. Dünya Spor Atları Yetiştiriciliği Federasyonu'nun listelerinde BWP markası her zaman en üst sırada yer almaktadır.


https://www.belgian-warmblood.com