facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Maremmano Atı (İtalya)
M. Tekin KOÇKAR
3 Dakika Okuma Süresi
+ -

Maremmano Atı (İtalya)

İtalya’nın Toscana ve Lazio bölgelerinden Roma’ya kadar uzanan kıyı şeridinde yer alan Maremma bölgesinde Butteri denen çobanların yetiştirdikleri atlara Maremmano atları adı verilmektedir. Bölgede yapılan geleneksel hayvancılık işlerinde kullanılan bu atletik, cesur ve çalışkan binek atı bölgenin de gurur kaynağıdır.

Etrüsk’lerden bu yana 2000 yıldır bilinen ve Roma İmparatorlarının atı olarak anılan Maremmano atları tarihsel süreç içerisinde yerli atların Kuzey Afrika’dan getirilen atlarla melezlenmesiyle elde edilmiş, İspanyol, Barb, Neapolitan ve Arap atlarıyla geliştirilmiştir. 19. yüzyıla gelindiğinde ise Thorougbred (İngiliz) ve Norfolk Roadster atlarının kanları eklenmiştir [1]. 20. yüzyılın başlarından itibaren ise bu ırkın dayanıklılığını artırmak ve cidagosunu yükseltmek amacıyla dikkatli bir ayırımla çapraz eşleştirmeler yapılarak saf-kanlaştırma çalışmaları gerçekleştirildi.

Yine 20. Yüzyılın başlarından itibaren Pesaro bölgesinde ise Maremmano atlarıyla Alman Freiberger atlarının melezlenmesiyle de Catria Atları oluşturulmuştur.

20. yüzyılın başlarından itibaren yapılan safkanlaştırma çalışmalarında Otello (1927 doğumlu), Aiace (1926 doğumlu), Ussero (1950 doğumlu) ve İngres (1946 doğumlu) adlı aygırlar önemli rol oynamışlardır [2].

Fotoğraf 1: Maremmano Atı üzerinde Butteri

Maremmano atlarının cidago yükseklikleri 152 – 160cm. arasında değişmektedir. Donları genel olarak al, doru, kestane, demir kır ve yağız olarak görülmektedir. Uzun ve biraz da ağır kafa yapısı, geniş ve kaslı bir boynu vardır. Yüksek ve eğimli omuzlarında tam göğüs bulunmaktadır. Arka tarafında ise, eğimli bir sağrısı, kısa ve yere sağlam basan bacakları, iyi bir eklem yapısı ve güçlü toynakları vardır. Bu yapısal özellikleri sayesinde, kötü hava koşullarına ve engebeli araziye uyum sağlama becerisine sahiptir. Soğukkanlı bir at olmasına rağmen çok enerjik ve çalışmayı seven bir karakteri vardır [3].

1950’li yıllara kadar İtalyan ordusunda süvari birliklerinde ve ordunun diğer ihtiyaç duyduğu alanlarda çokça kullanılan Maremmano atları günümüzde bölgede Butteri adı verilen çobanların çiftlik ve hayvancılık işlerinde, turizmde, atlı sporlarda ve bölgedeki atlı polis teşkilatında kullanılmaktadır [4].

Marmemmano Horse (it

Fotoğraf 2: Butteri ve Maremmano Atı

maremmani-vermentino-del-pietriccio-rosso (pietricciorosso

Fotoğraf 3: Maremmano Atı



KAYNAKLAR

https://it.wikipedia.org/wiki/Maremmano_(cavallo)

http://www.anamcavallomaremmano.com/index.php?id=129


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.cavalloinmaremma.com

2. http://www.it.wikipedia.org

3. http://www.pietriccirosso.com


[1]  http://www.agraria.org

[2] http://www.butteri-altamaremma.com

[3]  http://www.ilportaledelcavallo.it

[4] http://en.wikipedia.org